Rusia va renunţa la Staţia Spaţială Internaţională după 2024 şi se va concentra pe construirea propriului avanpost pe orbită, a declarat, marţi, noul şef agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iuri Borisov, care a fost numit la începutul acestei luni să conducă agenţia spaţială rusă de stat Roscosmos, a declarat în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile faţă de alţi parteneri de la Staţia Spaţială Internaţională înainte de a părăsi proiectul.

”Decizia de a părăsi staţia după 2024 a fost luată”, a spus Borisov.

Declaraţia lui Borisov a reiterat declaraţiile anterioare ale oficialilor ruşi cu privire la intenţia Moscovei de a părăsi avanpostul spaţial după 2024.

Anunţul vine pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi Occident din cauza războiului declanşat de Moscova în Ucraina.

Cu toate acestea, NASA şi Roscosmos au încheiat un acord la începutul acestei luni pentru ca astronauţii să continue să călătorească în rachete ruseşti şi cosmonauţii ruşi călătorească către Staţia Spaţială Internaţională cu SpaceX începând din această toamnă.

Acordul asigură că staţia spaţială va avea întotdeauna la bord cel puţin un american şi un rus pentru ca ambele părţi ale avanpostului pe orbită să funcţioneze fără probleme, potrivit NASA şi oficialilor ruşi. Acordul era de multă vreme în lucru şi a fost finalizat în pofida tensiunilor în privinţa Ucrainei, în semn de continuare a cooperării dintre Rusia şi SUA în spaţiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.