Rusia, Turcia şi Iran au semnat joi după-amiază un memorandum pentru instituirea de zone sigure pe teritoriul sirian, tocmai pentru a sprijini armistiţiul fragil dintre rebeli şi forţele regimului Bashar al-Assad, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul a fost semnat în urma negocierilor de la Astana de liderii delegaţiilor din Iran, Rusia şi Turcia.

Însă, un reprezentat al delegaţiei rebelilor a ieşit din cameră strigând lozinci împotriva Iranului, care este aliat cu regimul de la Damasc.

Kremlinul a încercat îndelung să instituie zone sigure, argumentând că acestea vor duce la încetarea ostilităţilor din Siria.

Acest memorandum susţine instituirea unor zone de descaladare în teritoriile controlate de rebelii sirieni din nord-vestul provinciei Idlib, precum şi în provincia Homs, enclava Ghouta, în centrul şi sudul Siriei.

Aceste zone sigure ar trebui să ”pună capăt imediat violenţelor şi să permită întoarcerea sigură şi voluntară a refugiaţilor”, precum şi livrarea imediată de ajutoare umanitare şi medicale.

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunţat că instituirea de zone sigure reprezintă un pas în direcţia corectă pentru Siria.

”În Astana, am reuşit să fim astăzi martorii unui pas pozitiv în direcţia corectă pentru descaladarea conflictului”, a declarat Mistura.

Negociatorul Rusiei, Alexander Lavrentiev, a precizat că Moscova este pregătită să colaboreze îndeaproape cu Statele Unite şi Arabia Saudită în Siria.

”Din păcate, americanii continuă să ignore încercările noastre de a stabili o cooperare militară mai apropiată, dar vom continua să încercăm”, a explicat Lavrentiev.

În schimb, opoziţia siriană nu s-a declarat atât de încântată de semnarea memorandumului pentru crearea de zone sigure, susţinând că ameninţă integritatea teritorială a Siriei.

”Vrem să menţinem integritatea. Suntem împotriva divizării Siriei”, a declarat delegatul opoziţiei, Osama Abu Zaid. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.