Reprezentanţii Comitetului de Investigaţii din Rusia au anunţat luni seară lansarea unei anchete privind asasinarea într-o galerie de artă din Ankara a ambasadorului rus Andrei Karilov. Autorităţile turce l-au ucis în urma unui schimb de focuri pe poliţistul Mevlut Mert Alintaş, care a tras asupra ambasadorului rus şi a rănit alte trei persoane, transmite TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe baza articolului 360 al Codului Penal al Rusiei - un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecţie - o investigaţie a fost lansată cu privire la atacul asupra ambasadorului din Turcia, Andrei Karlov” a declarat purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigaţii, Svetlana Petrenko.

Ambasadorul rus a decedat la spital, după ce a fost împuşcat de un atacator înarmat într-o galerie de artă din Ankara. 

Expoziţia era organizată chiar de angajaţii ambasadei ruse în incinta unui centru cultural. Se pare că prezenţa ambasadorului la expoziţie a fost anunţată în urmă cu o săptămână, iar autorităţile suspectează că atacul armat este unul premeditat.

Ambasadorul Andrei Karlov nu era însoţit de un bodyguard la asemenea evenimente publice.

Martorii prezenţi la expoziţie susţin că atacatorul a tras iniţial un foc în aer, iar apoi l-a împuşcat în spate pe ambasador.

Suspectul a mai tras un foc de armă în ambasadorul rus, după ce invitaţii au început să fugă din galeria de artă din Ankara.

Primarul Ankarei a precizat că scopul atacului armat este de a distruge relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Turcia.

Andrei Karlov s-a născut în 1954 la Moscova. În 1976, acesta a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale, începându-şi şi cariera diplomatică,  iar în 1992 a absolvit Academia Diplomatică.

El a ocupat diverse poziţii în Ministerul Afacerilor Externe, dar şi în misiunile din străinătate, inclusiv în Coreea de Nord.

Între 2007 şi 2013 a fost director general adjunct şi director pentru afaceri consulare, iar din iulie 2013 era ambasador al Federaţiei Ruse în Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.