Rusia a dezminţit marţi orice ameninţare a unei contaminări, în urma unei explozii şi unui incendiu, luni, într-un centru de cercetare în virusologie şi biotehnologie în care sunt conservate mai multe virusuri - de la variola la Ebola, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul se află la Kolţovo, în apropiere de Novosibirsk, în Siberia de vest, al treilea cel mai populat oraş din Rusia, cu peste 1,5 milioane de locuitori.

Explozia a avut loc în cursul unor reparaţii la o sală de inspecţie sanitară, la etajul al cincilea al centrului, intitulat ”Vektor”.

Potrivit agenţiei de supraveghere sanitară Rospotrebnadzor, explozia a fost provocată de un cilindru de gaz şi a cauzat un incendiu în sediu, soldat cu un rănit în rândul angajaţilor.

Geamuri au fost sparte, însă structura clădirii a rezistat şi nicio substanţă periculoasă nu era prezentă în sălile afecatte de accident, potrivit aceleiaşi surse.

INCIDENTE MULTIPLE ÎN INSTALAŢII SENSIBILE

Instalaţia ”Vektor” - în care s-au realizat mult timp cercetări privind armament biologic în era sovietică - este în prezent una dintre singurele  două structuri din lume în care se află virusul variolei.

Aceasta este ultima dintr-o serie de catastrofe ce au avut loc în ultima perioadă în instalaţii sensibile.

Câteva zeci de persoane au fost rănite în trei deflagraţii în fabrici de explozivi şi depozite de muniţie, în centrul şi sudul Rusiei şi în Siberia.

La începutul lui iulie, 14 ofiţeri din cadrul Marinei ruse au fost ucişi într-un incendiu la bordul unui misterios submarin nuclear, în Marele Nord rus.

Autorităţile, care au păstrat în mare parte secretul asupra tragediei, au dat asigurări că reactorul nuclear nu a fost atins de incendiu.

În august, o explozie de natură nucleară a ucis cel puţin cinci persoane, într-un poligon de tir de rachete, în Marele Nord, în timpul testării unor armamente noi.

Această explozie a condus la o scurtă creştere a nivelului radioactivităţii, potrivit autorităţilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.