Un depozit de muniţie - furnizată Ucrainei de către NATO - pentru armament străin a fost distrus cu rachete de croazieră de tip Kalibr, de înaltă precizie, în apropiere de localitatea Zolociv, anunţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata rusă face acest anunţ după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să-şi accelereze livrările de armament în Ucraina.

Ministrul rus al Apărării dă asigurări că ”rachete de croazieră (de tip) Kalibr de înaltă precizie au distrus, în apropiere de localitatea Zolociv, un depozit de muniţie pentru armament străin, furnizată Ucrainei de către state membre NATO, şi anume obuziere (de tip) M777 de 155 de milimetri”.

Guvernatorul regiunii ucrainene Liov (vest), unde se află Zolociv, Maksim Kozîţki, anunţă într-o postare pe Telegram că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă rusească deasupra acestui oraş, marţi, iar căderea acesteia s-a soldat cu şase răniţi uşor.

Potrivit presei ucrainene, armata rusă a distrus de fapt o firmă de transport.

Spre deosebire de estul şi sudul Ucrainei - puternic afectate de confruntări armate între armatele ucraneană şi rusă de trei luni şi jumătate -, vestul a fost doar sporadic ţinta unor atacuri ale forţelor Moscovei, care vizează instalaţii militare în care se află armament occidental.

Mai multe baterii de obuziere de tip M777 - piese de artilerie de ultimă generaţie folosite recent de către Armata americană (US Army) în Afganistan - au fost livrate de către Washington Ucrainei în ultimele săptămâni.

În pofida acestui ajutor, Ministerul ucrainean al Apărării şi-a exprimat marţi seara regretul faţă de faptul că Kievul a primit doar ”aproximativ 10% din armamentul” pe care-l cere Occidentului pentru a lupta pe teren împotriva armatei ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul, într-o discuţie prin videoconferinţă cu jurnalişti danezi, să trimită ”cât mai rapid (...) arme şi echipament militar suplimentare”, pentru că ”ruşii au de 10.000 de ori mai multe”.

Armata rusă îşi concentrează în prezent ofensiva în Donbas, un bastion industrial în estul Ucrainei, unde încearcă să cucerească oraşele Sivierodoneţk şi Lîsîceansk.

Cucerirea acestor două oraşe ar permite trupelor Moscovei să lovească Sloviansk, în regiunea Doneţk, situat la aproximativ 70 de kilometri vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.