Rusia a devenit al doilea producător de armament în 2017, depăşind Regatul Unit, potrivit unui raport publicat luni de Institutul Internaţional de Ceretare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), potrivit căruia Statele Unite îşi păstrează primul loc detaşat, şi în care Franţa se clasează a patra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Întreprinderile ruse înregistrează o creştere semnificativă a vânzării de armament începând din 2011”, precizează cercetătorul Siemon Wezeman, citat într-un comunicat.

Industria armamentului rus reprezenta în 2017 9,5% din vânzările primilor 100 de producători mondiali. Cifra sa de afaceri atingea 37,7 miliarde de dolari (33 de miliarde de euro), în creştere cu 8,5% faţă de 2016, potrivit raportului.

”Acest lucru este în corcondanţă cu creşterea cheltuielilor Rusiei în privinţa achiziţionării de armament în vederea modernizării forţelor sale armate”, precizează cercetătorul SIPRI.

În septembrie, Moscova a efectuat cele mai vaste manevre militare din istoria sa în Orientul Mijlociu, denunţate de NATO drept o repetiţie a unui ”conflict de mare amploare”.

AMERICANII VÂND 57% DIN ARMAMENT

Regatul Unit, care ocupa locul doi în clasament începând din 2002, a trecut pe locul trei (9% din producţia mondială). Franţa îşi păstrează locul patru cu 5,3% din producţie.

Statele Unite rămân devensat în frunte.

Numai industria americană de armament reprezenta 57% din totalul vânzărilor la nivel mondial în 2017, iar 42 de întreprinderi americane se aflau în top 100, cu o cifră de afaceri cumulată de 226,6 miliarde de dolari.

”Întreprinderile americane benefiau în mod direct de cererea constantă de armament a Departamentului american al Apărării”, a precizat Aude Fleurant, directoarea progranului de cercetare cu privire la armament şi cheltuieli militare.

O PIAŢĂ ÎN CREŞTERE DE TREI ANI

Institutul subliniază, de asemenea, că vânzările întreprinderilor turce au crescut cu 24% în 2017, reflectând ”ambiţiile Ankarei de a-şi dezvolta industria armamentului cu scopul de a răspunde unei creşteri tot mai mari de armament şi de a deveni mai puţin dependentă de furnizori străini”, potrivit altui cercetător SIPRI, Pieter Wezeman.

Studiul nu ia în considerare China - de unde nu există date disponibile, notează SIPRI.

Institutul notează, de asemenea, o creştere cu 2,5% a vânzărilor efectuate de primele 100 de întreprinderi producăroare de armament din lume în decurs de un an, care au atins astfel suma de 398,2 miliarde de dolari.

Anul 2017 este al treilea an consecutiv în care ele înregistrează creşteri. Vânzările primilor 100 de producători mondiali de armament au crescut cu 44% faţă de nivelul din 2002.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.