Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia, care nu a făcut ”niciun efort” să identifice comanditarii asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia şi din cauza ”mai mulor încălcări” privind Pussy Riot, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâmplarea face ca familia jurnalistei asasinate în 2009 şi trei membre ale trupei punk feministe, condamnate în 2012, să obţină în aceeaşi zi o victorie judiciară foarte simbolică la CEDO, obţinând condamnarea Moscovei.

Într-o primă hotărâre, CEDO, sesizată de familia Annei Politkovskaia, a condamnat Rusia pentru că ”nu a pus aplicare măsuri de anchetă adecvate în vederea identificării comanditarului sau comanditatrilor uciderii” jurnalistei ruse.

Într-un comunicat, jurisdicţia europeană subliniază că ”statul (rus) nu şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la eficienţa şi durata anchetei care-i reveneau în virtutea Convenţiei” europene a drepturilor omului din 1950.

Cu cinci voturi la două - ale judecătorilor rus şi slovac -, Curtea a condamnat Moscova din cauza încălcării ”dreptului la viaţă”.

”Ancheta a condus la rezultate tangibile, pentru că cinci bărbaţi au fost găsiţi în mod direct vinovaţi de crimă”, însă ”într-o omucidere de acest tip nu putem considera că ancheta a fost adecvată, dacă nu s-a făcut niciun efort în vederea identificării comanditarului crimei”, subliniază Curtea.

O jurnalistă de invetigaţie cunoscută, Anna Politkovskaia ancheta cu privire la acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Cecenia.

Ea a criticat, în mai multe rânduri, politica preşedintelui Vladimir Putin.

La mai bine de zece ani de la asasinat, care a provocat emoţie în întreaga lume, comanditarii nu au fost identificaţi încă de justiţia rusă.

În iunie 2007, Lom-Ali Gaitukaiev - găsit vinovat de organizarea, în octombrie 2009, a asasinatului jurnalistei - a fost găsit mort în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă pe viaţă.

De origine cecenă, el era unchiul lui Rustan Mahmudov, care a fost găsit vinovat că a ucis-o prin împuşcare pe jurnalistă, la vârsta de 48 de ani, la intrarea în imobilul de domiciliu. Şi el a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi îşi ispăşleşte pedeapsa.

Trbunalul l-a condamnat, de asemenea, la 20 de ani de închisoare, pe un poliţist moscovit, Serghei Hadjikurbanov, găsit vinovat de participare la pregătirea crimei.

VICTORIA PUSSY RIOT

Tratamente degradante, încălcarea libertăţii de exprimare - într-o a doua hotărâre, "Maria Alehina şi altele contra Rusiei”, Curtea a condamnat Moscova din cauza unor ”multiple încălcări” comise contra a trei membre ale trupei punk Pussy Riot în 2012.

Maria Alehina, Nadejda Tolokonnikova şi Ekaterina Samuţevici au fost condamnate deoarece au încercat să interpreteze cântece antiPutin în Catedrala Moscovei, în februarie 2012.

Ele au fost condanate, în august 2012, la doi ani lagăr, după ce au fost găsite vinovate de ”huliganism motivat de ură religioasă”.

Ekaterina Samuţevici a fost eliberată în octombrie 2012, iar Nadia Tolokonnikova şi Maria Alehina au ispăşit 22 de luni din pedepse.

Condamnările lor la închisoare au antrenat un val de solidaritate din partea multor artişti şi muzicieni din întreaga lume.

Curtea a stabilit că tinerele, transportate într-un ”vehicul înţesat” la tribunal au ”suportat umilirea de a fi permanent expuse vederii tuturor într-o cutie de sticlă”. Ele au fost ”înconjurate de poliţişti înarmaţi şi plasate în paza unui câine”.

Iar ”din simplul motiv că ele au purtat haine de culori puternice, au dat din mâini, au dat din picioare şi au folosit un limbaj grobian, jurisdicţii interne au pronunţat o sancţiune de o severitate excepţională”, subliniază Curtea.

Curtea a condamnat Rusia să plătească 15.000 de euro despăgubiri morale fiecăreia dintre membrele trupei Pussy Riot.

Pussy Riot au făcut să se vorbească despre ei duminică, când alţi patru membri trupei, purtând uniforme de poliţie, au pătruns scurt timp pe teren, la Moscova, în timpul finalei Cupei Mondiale Franţa-Croaţia. Aceste patru persoane au fost condamnate luni la 15 zile de închisoare.

Cele două hotărâri CEDO pot fi atacate în apel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.