Rusia speră ca Turcia să dea dovadă de „reţinere” şi să se abţină de la orice „folosire excesivă a forţei” în Siria, unde Ankara efectuează atacuri aeriene şi ameninţă să lanseze o ofensivă terestră împotriva luptătorilor kurzi, a declarat marţi un diplomat rus cu rang înalt, citat de Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sperăm să îi convingem pe colegii noştri turci să se abţină de la folosirea excesivă a forţei pe teritoriul sirian” pentru „a evita escaladarea tensiunilor”, a spus Aleksandr Lavrentiev, trimisul special pentru Siria al liderului rus Vladimir Putin, într-o declaraţie făcută la Astana, capitala Kazahstanului, unde marţi urmează să aibă loc o reuniune în care Rusia, Turcia şi Iranul discută pe tema Siriei.

El a precizat că acest apel către Ankara se referă nu doar la regiunile din nord şi nord-est ale Siriei, ci „pe întreg teritoriul”.

Avioanele de război ale Turciei au efectuat au bombardat duminică regiuni din Siria şi Irak, distrugând 89 de obiective care ar avea legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii de Ankara, şi de YPG, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK. În plus, preşedintele Recep Erdogan a spus că Turcia are în vedere şi o operaţiune terestră în Siria.

Lavrentiev a precizat că Turcia nu a notificat în prealabil Rusia cu privire la loviturile sale în Siria şi Irak şi a spus că Rusia va lucra cu părţile interesate pentru a găsi o soluţie paşnică la „problema kurdă”. Diplomatul rus a mai spus, conform agenţiei TASS, că retragerea contingentului american din nord-estul Siriei va contribui la „stabilizarea” situaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.