Rusia a anunţat, luni, că ia în considerare adoptarea unui sistem de plată a datoriei externe în dolari similar cu cel al plăţilor pentru aprovizionarea cu gaze, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia va oferi posesorilor de euroobligaţiuni să accepte un sistem de plăţi care evită infrastructura financiară occidentală, a declarat ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov, potrivit cotidianului rus Vedomosti.

Anterior, Rusia a propus statelor care exportă gaze naturale să îşi deschidă un cont în dolari sau euro la Gazprombank, a treia bancă din Rusia, apoi un al doilea cont în ruble. Importatorul ar plăti astfel factura de gaze în euro sau dolari, iar banca ar schimba banii în ruble.

Sistemul a fost instituit la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin şi urmăreşte să evite riscul ca plăţile pentru gaze să fie îngheţate ca parte a sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pe fondul războiului provocat în Ucraina.

Siluanov a mai afirmat pentru Vedomosti că un mecanism similar plăţii gazelor va fi stabilit pentru titularii de euroobligaţiuni, care vor putea deschide conturi în valută şi ruble la o bancă rusă.

”În ceea ce priveşte plăţile pentru gaze, se creditează în valută străină, care este apoi convertită în ruble. Mecanismul de decontare a euroobligaţiunilor va funcţiona în acelaşi mod, însă în cealaltă direcţie”, a spus Siluanov, citat de Vedomosţi.

El a spus că plăţile vor fi efectuate prin intermediul autorităţii naţionale de reglementare din Rusia.

Întrebat despre declaraţiile lui Siluanov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ”practica plăţilor pentru gaz s-a dovedit a fi convenabilă atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărători, aşa că de ce să nu o folosim în forma opusă”.

Departamentul de Trezorerie al SUA a revocat miercurea trecută licenţa care permite Rusiei să-şi plătească în continuare investitorii internaţionali prin intermediul băncilor americane. Licenţa se aplică investitorilor americani şi investitorilor internaţionali care au datorii sau obligaţiuni în dolari.

Rusia susţine că va plăti datoria externă exprimată în dolari în ruble.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.