Ministerul de Externe de la Moscova a transmis vineri un comunicat legat de Transnistria, în condiţiile în care susţine că Ucraina ar pregăti o „provocare militară” acolo, şi avertizează SUA, statele membre NATO şi Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros”, considerând că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei din teritoriul separatist al Republicii Moldova va fi considerată „un atac împotriva Federaţiei Ruse”, iar forţele sale armate vor răspunde „în mod adecvat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Zelenski reacţionează la acuzele Rusiei în legătură cu Transnistria: „Noi respectăm integritatea şi suveranitatea teritorială a Republicii Moldova”
CITEȘTE ȘI Guvernul Republicii Moldova: Considerăm provocatoare declaraţia de astăzi a MAE rus şi reiterăm necesitatea retragerii necondiţionate şi transparente a forţelor militare ruse şi stocurilor de muniţii din Cobasna

Comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova intervine după ce Rusia vehiculează de câteva zile ideea că Ucraina ar pregăti o provocare în Transnistria, deşi Chişinăul a respins acest scenariu şi a spus că nu există informaţii în acest sens, îndemnând populaţia la calm.

Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat în care anunţă că ucrainenii pregătesc o provocare în regiunea transnistreană. Replica autorităţilor de la Chişinău: Nu se confirmă, facem apel la calm
CITEȘTE ȘI Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat în care anunţă că ucrainenii pregătesc o provocare în regiunea transnistreană. Replica autorităţilor de la Chişinău: Nu se confirmă, facem apel la calm

Ministerul rus al Apărării a dat joi două comunicate în acest sens, unul dimineaţă, iar un altul seara, preluat de Ambasada Rusiei la Bucureşti, în limba engleză, cu câteva minute înainte de miezul nopţii:

„Regimul de la Kiev îşi intensifică pregătirile pentru invazia Republicii Moldoveneşti Trasnistrene. După cum s-a raportat anterior, forţele armate ucrainene vor efectua această provocare ca răspuns la un presupus atac al trupelor ruseşti de pe teritoriul transnistrean. Ministerul rus al Apărării raportează în prezent o acumulare semnificativă de personal şi echipamente militare ucrainene în apropierea frontierei dintre Transnistria şi Ucraina, desfăşurarea artileriei pe poziţii de tragere, precum şi o intensificare fără precedent a zborurilor UAV (drone - n.r.) de către Forţele Armate ucrainene deasupra teritoriului transnistrean.Punerea în aplicare a provocării complotiste a autorităţilor ucrainene reprezintă o ameninţare directă la adresa contingentului rus de menţinere a păcii staţionat legal în Transnistria.Forţele armate ruse vor răspunde în mod adecvat provocării iminente a Ucrainei”, a scris pe Facebook Ambasada Rusiei la Bucureşti.

Textul a fost reluat vineri aproape în aceeaşi termeni de Ministerul de Externe de la Moscova.

CITEȘTE ȘI Ministerul Apărării de la Chişinău: „Nu există ameninţări directe la adresa securităţii militare a statului”

Comunicatul Ministerului rus de Externe cu privire la pregătirile regimului de la Kiev pentru o provocare militară împotriva Transnistriei:

În legătură cu acumularea semnificativă de personal şi echipament militar al unităţilor ucrainene în apropierea frontierei ucraineano-nistrene, desfăşurarea artileriei pe poziţii de tragere, precum şi creşterea fără precedent a numărului de drone deasupra teritoriului transnistrean, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse avertizează SUA, statele membre NATO şi supuşii lor ucraineni să nu facă încă un pas aventuros.

Noi susţinem în mod constant soluţionarea oricăror probleme prin mijloace politice şi diplomatice.

În acest sens, nu ar trebui să existe nicio îndoială că forţele armate ale Federaţiei Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, în cazul în care aceasta se va produce totuşi, şi vor asigura protecţia compatrioţilor noştri, a contingentului rus de menţinere a păcii, a membrilor Grupului Operaţional al Forţelor Ruse şi a depozitelor militare din satul Cobasna din Transnistria.

Orice acţiune care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internaţional, drept un atac împotriva Federaţiei Ruse.

CITEȘTE ȘI Oficial din Ministerul Apărării de la Chişinău: Declaraţiile Moscovei despre presupuse provocări ale Ucrainei în Transnistria sunt mai degrabă un element de operaţiune psihologică

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.