Ambasadorul Rusiei pe lângă Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin, a propus vineri după-amiază o rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU pentru a obţine susţinere internaţională pentru armistiţiul intermediat de diplomaţii ruşi şi turci în Siria, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciurkin a declarat că Consiliul de Securitate ar urma să se reunească sâmbătă pentru a vota rezoluţia privind armistiţiul din Siria.

Diplomaţii ruşi şi turci speră că acest acord de încetare a focului va rezista şi va conduce la o soluţie politică pentru lungul război civil, care a izbucnit în urmă cu aproape şase ani în Siria.

Activiştii au anunţat că armistiţiul sirian dintre forţele beligerante a rezistat în mare parte în timpul primei nopţi, deşi au existat ciocniri violente între trupele guvernamentale şi rebelii moderaţi din provincia nordică Hama.

În timpul zilei, activiştii au acuzat că mai multe avioane ale forţelor guvernamentale au bombardat poziţii ale rebelilor din provincia Hama.

Dacă armistiţiul va rezista, atunci primele negocieri de pace vor începe într-o lună în Kazahstan.

Peste 300.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea războiului civil din Siria. Alte 4 milioane de persoane s-au refugiat în statele vecine, în special Turcia, Liban şi Iordania, dar şi în ţările din Europa.

Ministrul de Externe de la Damasc, Walid Muallem, a precizat că există ”o şansă reală de a ajunge la o soluţie politică pentru a pune capăt vărsării de sânge şi a pune bazele unui viitor pentru ţară” prin acest armistiţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.