O rulotă a explodat de Crăciun în centrul oraşului Nashville, în Statele Unite - în urma unei numărători inverse înfiorătoare, la un difuzor -, un act catalogat de către poliţie drept ”deliberat”, care a cauzat pagube spectaculoase în capitala muzicii country”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Explozia a avut loc în dimineaţa Crăciunului, la ora locală 6.30 (14.30, ora României), şi a cauzat pagube importante faţadelor clădirilor din jur.

Geamurile multor apartamente, magazine şi birouri au fost spulberate de suflu.

Fragmente - sticlă, crengi de copac, cărămizi - acopereau solul, conducte de apă au fost străpunse, iar vehicule parcate au fost avariate sau arse în întregime.

Cel puţin trei persoane au fost spitalizate cu răni uşoare, potrivit pompierilor.

Niciun deces nu a fost confirmat, însă anchetatori urmau să analizeze ţesuturi găsite la locul exploziei - care ar putea fi rămăşiţe umane, a anunat şeful Poliţiei din Nashville, John Drake.

Poliţia nu ştia dacă în rulotă se afla vreo persoană la momentul exploziei.

Deflagraţia, într-un cartier comercial, a fost resimţită pe o rază de câţiva kilometri.

”Noi credem că a fost un act deliberat”, a anunţat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Nashville, Don Aaron.

Cartierul a fost izolat de către forţele de ordine.

Poliţia federală (FBI) şi Agenţia specializată în armament şi explizivi (ATF) au preluat ancheta.

Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump, Judd Deere, a anunţat pe Twitter că preşedintele le este ”recunoscător celor care au intervenit primii, incredibili, şi se roagă pentru răniţi”.

Preşedintele ales Joe Biden a publicat o declaraţie în care împreună cu soţia sa Jill Biden ”mulţumesc primilor care au intervenit” şi ”urează răniţilor o însănătoşire grabnică”.

O patrulă a poliţiei, care a fost chemată cu puţin înainte de ora locală 6.00 (14.00, ora României) în legătură cu tragerea unor focuri de armă, a observat rulota parcată în faţa sediului companiei AT&T pe 2nd Avenue Nord.

Agenţii au ”auzit o înregistrare” din interiorul vehiculului care avertiza că o bombă va exploda un sfert de oră mai târziu, a anunţat şeful poliţiei John Drake.

”Evacuaţi acum. Există o bombă. O bombă se află în vehicul şi va exploda”, anunţa o voce de femeie în acest mesaj la difuzor, înainte de a începe o numărătoare inversă, au declarat martori pentru ziarul local Tennessean.

EVACUARE DE URGENŢĂ ŞI APEL LA MARTORI

Acest termen a permis poliţiei să umble din uşă în uşă şi să le ceară locuitorilor din imobilele din jur să evacueze.

Poliţia a publicat pe Twitter o forografie a rulotei - de culoarea crem - înainte de a parca pe locul exploziei şi a lansat un apel la martori.

Mai multe echipe cu câini au efectuat verificări în zona deflagraţiei, în dimineaţa Crăciunului, însă nu au găsit alte dispozitive explozive, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei Don Aaron.

Pompierii au examinat, la rândul lor, imobilele afectate, într-o primă evaluare a amplorii pagubelor şi au umblat din uşă în uşă în căutarea unor eventuale victime.

Mobilul acestei fapte era necunoscut imediat.

”Vehiculul a explodat în faţa AT&T. Nu ştim dacă este o coincienţă sau dacă a fost deliberat”, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Explozia a avariat installaţiile companiei americane de telefonie.

”Serviciul unor clienţi din Nashville şi din regiune poate fi afectat”, a avertizat pe Twitter AT&T.

Aeroportul internaţional din oraş a anunţat că şi-a oprt zborurile temporar, din cauza unor ”probleme de telecomunicaţii” legate de explozie.

Zgârie-norul AT&T - o emblemă a oraşului - este supranumit "Batman Tower" din cauza formei sale.

Primarul din Nashville, John Cooper, a apreciat că oraşul are ”mult noroc” că au fost rănite atât de puţine persoane, în pofida pagubelor ”spectaculoase”.

”S-a întâmplat în dimineaţa Crăciunului. Este păcat. Dar cred că în orice altă dimineaţă ar fi fost mult mai rău”, pentru că ar fi fost mult mai multă lume în acest cartier comercial, a declarat el.

Întrebat ce motive i-ar fi împins pe autorii exploziei să vizeze oraşul, primarul a declarat că Nashville - ”templul” muzicii country - este un oraş ”celebru”.

”Dacă oameni vor atenţie şi publicitate, uneori vin aici”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.