Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a spus marţi Adunării Generale a ONU că Statele Unite nu pot impune republicii islamice ”nici negocieri şi nici război”, pe fondul tensiunilor sporite dintre cele două ţări legate de acordul nuclear din 2015 convenit de Teheran cu puterile occidentale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iranul nu este o monedă de negociere în alegerile americane şi în politica internă...Oricare administraţia va fi după alegerile americane nu va avea încotro decât să cedeze în faţa rezistenţei naţiunii iraniene”, a declarat Rohani la reuniunea anuală a ONU, prin intermediul unui mesaj video.

Confruntarea dintre SUA şi Iran s-a intensificat din 2018, când preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul şi a reimpus unilateral sancţiuni care au afectat puternic economia iraniană.

Trump doreşte un acord mai larg cu conducerea iraniană, care să restricţioneze mai mult programul nuclear al Teheranului, să oprească dezvoltarea de rachete balistice şi să pună capăt sprijinului unor forţe din Orientul Mijlociu.

Iranul a refuzat să discute cu SU până când Washingtonul nu va ridica sancţiunile impuse Teheranului şi nu va reveni la acordul original. Ca reacţie la presiunile americane, Teheranul şi-a redus complianţa faţă de limitele impuse de acordul nuclear.

În discursul susţinut marţi la ONU, Trump a afirmat: ”Ne-am retras dintr-un acord nuclear groaznic cu Iranul şi am impus sancţiuni principalului stat sponsor al terorismulu”.

Iranul neagă că sprijină terorismul.

Luni, administraţia Trump a impus noi sancţiuni Iranului, pentru a susţine afirmaţia SUA c toate sancţiunile ONU împotriva Iranului ridicate în urma acordului din 2017 sunt acum reintroduse.

Măsura a fost respinsă de principalii aliaţi europeni ai SUA, precum şi de adversrii SUA, cum ar fi Rusia şi China, care sunt părţi ale acordului nuclear.

”Aceasta este o victorie nu doar pentru Iran, ci şi pentru întreaga comunitate internaţională – în timpul ordinii internaţionale de tranziţie din lumea post-occidentală – că o aspirantă la hegemonie este umilită într-o astfel de izolare auto-creată”, a afirmat Rohani referindu-se la administraţia Trump.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, în discursul său la ONU, a afirmat că ”presiunea maximă” exercitată de administraţia Trump împotriva Iranului a eşuat până acum. Macron a respons eforturile SUA de reintroducere a sancţiunilor ONU împotriva Teheranului, în condiţiile în care Washingtonul s-a retras din acordul nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.