Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a obţinut o victorie importantă cu 57% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale, potrivit rezultatelor finale anunţate de ministrul Internelor, Abdolreza Rahmanifazli, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu aproximativ 41,2 milioane de voturi exprimate, Rouhani a obţinut 23,5 milioane... şi a câştigat alegerile”, a declarat ministrul Rahmanifazli într-o intervenţie la televiziunea naţională din Iran.

Conservatorul Ebrahim Raisi a strâns de partea sa 15,8 milioane de sufragii, iar victoria actualului preşedinte este crucială pentru continuarea reformelor de la Teheran.

Aceste alegeri prezidenţiale vin după o campanie extrem de tensionată, în care Rohani şi-a atacat principalul rival că utilizează religia pentru a înscrie puncte politice în Iran. Hassan Rohani le-a spus alegătorilor că au de ales între libertate şi ”ziduri care despart bărbaţii de femei”.

Însă, clericul conservator l-a acuzat de propagarea unor minciuni şi de incompetenţă pe Rohani, învinuindu-l pentru şomajul ridicat din Iran.

Ebrahim Raisi a criticat inclusiv acordul nuclear cu puterile occidentale, susţinând că acesta nu a adus nimic bun pentru Iran. Analiştii şi-au exprimat prudenţa cu privire la reformele pe care le-ar putea aduce Rohani, având în vedere influenţa puternică a clericilor conservatori în Republica Islamică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.