Preşedintele israelian Reuven Rivlin i-a invitat pe premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi pe principalul său rival Benny Gantz, care nu au reuşit să se departajeze în legislativele de la 17 septembrie, la o întâlnire, luni seara, a anunţat biroul acestuia într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele, care a pledat pentru un Guvern ”stabil” şi de uniune între Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu şi mişcarea Kahol Lavan (Albastru-alb) a lui Gantz, s-a consultat luni cu partidele alese în Parlament, pentru a le afla recomandările în vederea alegerii persoanei pe care să o însărcineze să formeze un guvern.

Alegerile de la 17 septembrie nu au avut un învingător clar, iar nimeni nu este în măsură să reunească 61 de mandate pentru a-şi asigura majoritatea în Knesset (120 de amdate), Parlamentul israelian.

Partidul Albastru-alb al lui Gantz a primit susţinerea stângii şi unei părţi a ”Listei Unite” a formaţiunilor arabe israeliene. Însă acest lucru îi asigură doar 54 de mandate.

Likudul lui Natanyahu s-a clasat pe poziţia a doua - cu 31 de mandate - şi este în măsură să adune doar 55 de mandate împreună cu aliaţii săi religioşi şi dreapta naţionalistă.

Preşedintele Rivlin, a cărui funcţie este cvasi-simbolică, joacă un rol politic-cheie în zilele următoare, desemnându-l pe cel care va fi însărcinat să formeze Guvernul.

Benny Gantz şi Benjamin Netanyahu au îndemnat amândoi la formarea unui Guvern de uniune. Însă fiecare consideră că el trebuie să preia conducerea unei asemenea coaliţii.

Rivlin a promis, la rândul său, să facă totul pentru a evita un al treilea scrutin. În aprilie, alegerile legislative s-au încheiat fără un învingător, iar Netanyahu nu a fost în măsură să formeze o coaliţie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.