Revolte au izbuncnit întabăra de refugiaţi suprapopulată Moria, pe Insula greacă Lesbos, în urma izbucnirii unui incendiu care s-a soldat duminică cu cel puţin doi morţi, o femeie şi un copil, potrivit Athens News Agency, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un corespondent AFP a văzut, de asemenea, două corpuri, unul transportat la cartierul general al ONG-ului Médecins sans frontières (MSF), celălalt plâns de apropiaţi.

În ceea ce priveşte victimele raportate de ANA, femeia a fost transportată la spitalul din Lesbos, iar copilul a fost predat autorităţilor de către migranţi, care l-au acoperit cu o pătură.

Incendiul, în cea mai mare tabără de migranţi din Europa, a fost stins cu un bombardier cu apă.

Poliţişti au fost trimişi pe insulă cu avioane militare de tip C-130 de la Atena, potrivit Ministerului Protecţiei Cetăţeanului. La faţa locului, forţele de ordie au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a-i controla pe manifestanţi, potrivit unui corespondent AFP.

Şeful poliţiei Michael Karamalakis, adjunctul ministrului pentru Protecţia Cetăţeanului Lefteris Economou, şi secretarul general însărcinat cu politica migraţiei Patroklos Georgiadis s-au dus de asemenea pe insulă.

Duminică, ministrul de stat George Gerapetritis a anunţat că Guvernul urmează să discute luni despre un proiect de lege ”care să modernizeze, în acord cu criteriile europene, procedura cu privire la dreptul de azil”.

După ora locală 23.00 (şi ora României), tabăra a revenit la calm, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

”NE-AM ÎNFURIAT”

Potrivit mărturiei unui afgan, care a declarat că a văzut doi copii carbonizaţi şi o femeie moartă, revoltele au izbucnit din cauza întârzierii pompierilor.

”Focul a izbucnit în tabără. Apoi, şase, şapte containere (încare locuiesc migranţi) erau în flăcări. Am chemat pompierii, care au venit după 20 de minute. Ne-am înfuriat”, a declarat Fedouz, în vâstă de 15 ani.

”A durat mult timp să se stingă incendiul. Aproximativ o jumătate de oră. Noi i-am ajutat pe oamenii care se aflau înăuntrul containerelor. Am găsit doi copii complet carbonzaţi şi o femeie moartă”, a dat el asigurări.

13.000 DE MIGRANŢI PE 3.000 DE LOCURI

Potrivit unui comunicat al poliţiei, revoltele au izbucnit după izbucnirea a doua incendii, primul în exteriorul taberei, celălalt în interior, după 20 de minute.

În tabără, în care migranţii sunt cazaţi în containere de marfă transformate în adăposturi, se află aproximativ 13.000 de persoane, în pofida faptului că instalaţiile sunt prevăzute să găzduiască 3.000 de persoane.

În Grecia se află în prezent aproximativ 70.000 de migranţi, în principal refugiaţi sirieni, care au fugit din ţară din 2015 şi au traversat marea de pe coastele turce.

În urma unui acord cu Uniunea Europeană (UE), în 2016, Turcia a depus eforturi să limiteze aceste plecări către Grecia. Însă, în ultimele luni, aceste traversări periculoase pe mare s-au intensificat.

Duminică dimineaţa, două ambarcaţiuni au sosit la Skala, pe Insula Lesbos, cu 84 de migranţi, inclusiv copii, a constatat un fotograf AFP.

În decurs de 24 de ore, de sâmbătă dimineaţa şi până duminică dimineaţa, aproape 400 de migranţi au sosit în Grecia, potrivit autorităţilor.

La începutul lui septembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţarăg ăzduieşte aproape patru milioane de refugiaţi, a ameninţat cu ”deschiderea porţilor” migranţilor către UE, dacă nu primeşte un ajutor internaţional suplimentar.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis declara săptămâna aceasta că aproximativ 3.000 de persoane au sosit din Turcia în ultimele zile, sporind presiunile asupra instalaţiilor de primire, suprapopulate.

Guvernul grec a reiterat necesitatea continuării transferării pe continent a migranţilor găzduiţi în centre de înregistrare şi identificare pe insule din nordul Mării Egee.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.