Rusia a anunţat marţi că retragerea forţelor kurde din nordul Siriei - efectuată în cadrul unui acord ruso-turc - s-a încheiat ”mai devreme decât s-a prevăzut”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Retragerea unităţilor armate din teritoriul în care trebuie să se creeze un coridor de securitate s-a încheiat mai devreme decât s-a prevăzut”, a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, citat de agenţiile ruse de presă.

Un acord încheiat săptămâna trecută de preşedinele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan prevede ca Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) să se retragă, cu tot armament, din nord-estul Siriei în termen de ”150 de ore, începând de la ora (locală) 12.00, la 23 octombrie”, dintr-o fâşie de 30 de kilometri lăţime de la frontiera turco-siriană.

Acest ultimatum expiră marţi la ora locală 18.00 (şi ora României).

YPG, considerate ”teroriste” de Ankara, urmau să se retragă din zona de frontieră siriano-turcă în care Turcia a lansat, al 9 octombrie, o ofensivă împotriva lor, după care a suspendat-o, opt zile mai târziu, în urma unui acord cu Statele Unite.

Poliţia Militară rusă şi grăniceri sirieni au fost desfăşuraţi în aceste sectoare, pentru a ”facilita” această retragere.

După expirarea acestui ultimatum, prevăzut în acordul încheiat de Putin cu Erdogan, urmează să aibă loc misiuni de patrulare ruso-turce într-o zonă ”de zece kilometri lăţime” de la frontiera turco-siriană.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.