Preşedintele francez Emmanuel Macrom, care se află într-o vizită de stat de mai multe zile în Statele Unite, a vrut să fie ”direct” în prima zi a acestei vizite, însă o ieşire cu privire la ”super-agresivitate” a Washingtonului în vederea protejării întreprinderilor americane riscă să facă valuri, comentează site-ul 20minutes.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ora sosirii lui Macron la tribuna Ambasadei Franţei la Washington trecuse de mult, când o funcţionară a anunţat la micrfofon că ”preşedintele soseşte în câteva minute”, provocând râsete în sala plină de expaţi. ”Are cele 45 de minute obişnuite de întârziere sau am ajuns cam la două ore?”, întreabă un jurnalist obişnuit.

Ironia facă că şeful statului francez şi delgaţia sa să caracterizeze această vizită de stat cun singur cuvânt - ”resincronziare”, nu a agendei vizitei, ci a relaţiilor franco-americane, comentează site-ul.

Macron a luat micul dejun miercuri cu reprezentanţi şi senatori americani, în faţa cărora a susţinut o lungă introducere, în care a lansat o mică ”bombă”.

El a declarat că măsurile americane împotriva inflaţiei, printr-un plan de investiţii şi subvenţii - în valoare de 430 de miliarde de dolari - sunt ”super-agresive” cu întreprinderile franceze şi riscă ”să fragmenteze Occidentul”, dacă ”Europa şi Franţa devin un fel de variabilă de ajustare” a rivalităţii între Statele Unite şi China.

Alerta AFP cu această declaraţie a dat fiori reci echipei de la Palatul Elysée, pentru că nu trebuiau să se afle jurnalişti în sală, însă o angajată AFP a reuşit să rămână printre participanţi.

”Resincronizarea” pare, astfel, să fi pornit cu stângul, comentează 20minutes.fr.

”Poate că vă veţi rezolva problema, dar mi-o veţi agrava pe a mea”, le-a spus el parlamentarilor, subliniind că este necesar ca Franţa să susţină clasa de mijloc şi locurile de muncă.

El este îngrijorat de ”Made in USA” pe care Biden îl susţine, prin care insistă asupra vehiculelor electrice, pentru a relansa locurile de muncă în industrie, tranziţia energetică şi în competiţia cu Beijingul.

El vrea ”să încerce”, alături de Statele Unite, ”să se ridice la înălţimea a ceea ce Istoria a pecetluit”, şi anume ”o alianţă mai puternică decât orice altceva”, potrivit BFMTV.

DIRECT

Preşedintele republicii şi-a asumat un limbaj ”direct” - dacă nu chiar nediplomatic.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe Karine Jean-Pierre a încercat să ofere asigurări şi a subliniat că planul american urmează să creeze ”oportunităţi semnificative pentru întreprinderi europene şi securitatea energetică europeană. Acesta nu este un joc cu sumă nulă”.

După depăşirea şocului, Palatul Elysée a vrut să dedramatizeze, amitind că nu este ”nicio surpriză” în poziţia lui Macron.

Iar locatarul de la Elysée a avut deja ocazia să spună că el consideră măsurile americane prea protecţioniste.

Preşedinţia franceză înţelege prin ”resincronizare” o mai bună coordonare în acest tip de subiecte care au consecinţe cu mult în afara Statelor Unite.

Ea nu a comentat această ieşire a lui Macron şi lasă jurnaliştii să o facă, însă precizează că Macron ”îşi asumă” declaraţiile, pe care nu le-a repetat, cu toate acestea în faţa comunităţii franceze reunite la Ambasada Franţei.

El a părut că vrea să rectifice un pic tirul, rămând însă ferm - Franţa vrea să obţină derogări în anumite sectoare sau pentru anumite întreprinderi de la pachetul american anti-inflaţie, potrivit preşedinţiei.

Macron a rămas aproape o oră în plus cu parlamentarii americani, miercuri la prânz, şi a întârziat astfel la o ceremonie în memoria Soldatului Necunoscut american de la Cimitirul Militar din Arlington.

Jurnaliştii, care au venit foarte devreme, s-au îngrijorat din cauza norilor negri şi ploii. Însă Soarele a ieşit din nori, spun ei, atunci când s-a cântat Marseilleza, la sosirea lui Macron, o ”resincronizare” meteorologică perfectă, comentează site-ul.

În impresionanta necropolă sunt îngropate 350.000 de persoane, de cealaltă parte a Potomacului, iar pietre de mormânt - de la Războiul de Secesiune şi până azi - acoperă dealurile şi par să ţină la respect capitala federală.

După terminarea ceremoniei, ploaia început să cadă din nou, în aversă.

În urma unei cine la un restaurant italian de la Washington cu Joe Biden şi primele doamne, Emmanuel Macron se întâlneşte joi cu şeful statului american la Casa Albă, care s-a angajat să relanseze şi să aprofundeze alianţele tradiţionale ale Americii, scrie  Le Journal du Dimanche (JDD).

Biden îi rezervă joi tot aparatul unei vizite oficiale - salve de tun, imnuri la sosire, o întrevedere în Biroul Oval, o conferinţă de presă comună şi o cină de gală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.