Republicanul Donald Trump a purtat vineri după-amiază prima discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi lideri şi-au exprimat susţinerea pentru ”importanţa de durată” a blocului militar occidental, deşi retorica miliardarului republican s-a remarcat prin opoziţia faţă de NATO. De asemenea, republicanul a ameninţat anterior că ar putea să nu vină în ajutorul unui aliat care nu îşi plăteşte contribuţiile militare, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele ales şi secretarul general au subliniat importanţa de durată a NATO. Ei au discutat despre cum se adaptează NATO la noul mediu de securitate, inclusiv la nevoia de a combate ameninţarea teroristă”, se arată într-un comunicat al blocului militar occidental.

Cei doi lideri au discutat inclusiv despre cheltuielile pentru apărare şi au acceptat că ”există un progres cu privire la o împărţire mai dreaptă a greutăţii financiare, dar pot fi făcute mai multe lucruri în acest sens”.

Donald Trump a ameninţat în timpul campaniei electorale că s-ar putea gândi de două ori înainte de a veni în ajutorul unui aliat, care nu-şi plăteşte contribuţiile financiare la NATO. Statele Unite plătesc de departe cele mai mari contribuţii la bugetul NATO şi au investit considerabil în sistemele de apărare din Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.