Zalmay Khalizad, reprezentantul SUA în negocierile cu talibanii, a informat, sâmbătă, că cele mai recente discuţii "au fost cele mai productive” de până acum, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Khalilzad a declarat că a fost făcut un progres substanţial în ceea ce priveşte toate cele patru părţi ale unui posibil acord de pace: asigurări privind antiterorismul, retragerea trupelor americane din Afganistan, participarea la un dialog intern în Afganistan şi o încetare a ostilităţilor permanentă.
 
Cele două părţi vor relua discuţiile, marţi, în Qatar.
 
A şaptea rundă a discuţiilor între SUA şi talibani a început săptămâna trecută şi a avut ca scop crearea unui program pentru retragerea trupelor străine la schimb cu garanţii că grupările militante nu se vor folosi de Afganistan ca bază pentru lansarea unor atacuri teroriste.
 
Chiar dacă nu s-a ajuns la un acord privind programul, talibanii au fost de acord să organizeze discuţii separate cu delegaţii afgani.
 
Oficialii americani cer un acord privind oprirea ostilităţilor şi discuţii directe între talibani şi guvernul din Afganistan înainte ca un acord de pace să fie finalizat.
 
Sohail Shaheen, un purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor la Doha, a declarat: "Dialogul dintre talibani şi SUA se va relua după conferinţa Intra-Afgană de două zile”.
 
În ciuda eforturilor diplomatice de a opri războiul de 18 ani din Afganistan, violenţele au reapărut în ţară. Săptămâna trecută, talibanii au revendicat un atac cu bombă în Kabul care a dus la moartea a şase persoane şi rănirea a altor 105, mulţi dintre ei fiind copii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.