Reprezentanţii Camerei Lorzilor au dezbătut luni după-amiază o posibilă schimbare a condiţiilor prin care Marea Britanie îşi va anunţa ieşirea din UE, ameninţând chiar că vor trece o serie de amendamente la legislaţia de autorizarea a premierului Theresa May cu declanşarea Brexit-ului, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Lorzilor, care este formată în mare parte din politicieni veterani şi nobili nealeşi în funcţie, a început dezbaterea pentru aprobarea legislaţiei de invocare a articolului 50 şi declanşare a procedurii formale de ieşire a Marii Britanii din UE.

Analiştii nu se aşteaptă ca legislaţia să fie blocată de către lorzi, dar aceştia i-ar putea forţa pe guvernanţi să-şi schimbe planurile, întrucât conservatorii nu se bucură de majoritate în Camera Lorzilor.

Camera Comunelor a aprobat deja printr-un vot covărşitor legislaţia de autorizare a ieşirii din blocul comunitar, trecând proiectul legislativ fără niciun amendament.

Însă, orice amendamente votate de lorzi vor avea nevoie de aprobarea reprezentanţilor din Camera Comunelor, ceea ce ar duce la întârzierea calendarului de declanşare a Brexit-ului promis de către premierul Theresa May.

Printre amendamentele care vor fi dezbătute în cele două zile se numără drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie, problema provinciei nord-irlandeze, care va avea singura frontieră terestră cu Uniunea Europeană după Brexit, precum şi dreptul parlamentarilor de a aproba prin vot acordul final de ieşire a Regatului Unit din UE.

De asemenea, lorzii vor dezbate organizarea unui al doilea referendum şi apartenenţa ţării la piaţa unică a UE.

Însă, lorzii ar urma să voteze abia miercuri cu privire la cele mai importante probleme dezbătute.

Unii lorzi cred că îi pot forţa pe guvernanţi să accepte o serie de concesii, însă ministrul de Interne a explicat că nu există nicio posibilitate ca executivul să accepte amendarea legislaţiei de autorizare a Brexit-ului.

Premierul Theresa May a promis că va invoca până la finele lunii martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declanşa procesul formal de retragere a Marii Britanii din UE. De asemenea, primele negocieri ar putea să înceapă abia în luna iunie, după informarea celorlalte 27 de ţări membre ale UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.