Jurnaliştii France Presse au realizat un reportaj despre locuitorii unui sat românesc care şi-au pierdut încrederea în actuala guvernare, după o incursiune în bastionul PSD din Singureni, un sat cu doar 3.100 de locuitori situat la aproximativ 30 de kilometri de Bucureşti. În Singureni, cei mai mulţi locuitori au votat în favoarea social-democraţilor, dar după două luni de guvernare sunt cuprinşi de dezamăgire şi chiar disperare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aici, dacă noi furăm un pui - ăsta este doar un exemplu, pentru că eu nu fur nimic - suntem imediat condamnaţi şi trimişi la închisoare. Însă, ei pot fura 200.000 de lei fără să ajungă în închisoare?”, se întreabă Ionuţ (30 de ani), care locuieşte împreună cu soţia şi copilul în Singureni.

În noaptea de 31 ianuarie, social-democraţii au adoptat o ordonanţă de urgenţă controversată, potrivit căreia funcţionarii publici pot fi acuzaţi de abuz în serviciu doar dacă prejudiciul depăşeşte 200.00 de lei.

De asemenea, guvernanţii au propus eliberarea din închisoare a aproximativ 2.500 de persoane condamnate pentru infracţiuni non-violente la mai puţin de cinci ani în spatele gratiilor.

Ordonanţa de urgenţă a fost abrogată în urmă cu o săptămână, după izbucnirea celor mai mari proteste din ultimii 25 de ani, atât în Bucureşti, cât şi în marile oraşe ale României.

În Singureni, viaţa de zi cu zi pare să fie la o lume distanţă de Bucureşti. Aici oamenii trăiesc simplu, lucrează în magazine sau ferme şi supravieţuiesc cu ajutoare guvernamentale. Alţii cresc găini şi porci pentru a avea ce pune pe masă, în vreme ce multe familii au rude plecate în Marea Britanie sau Spania.

Social-democraţii au obţinut 88% din voturi în urma alegerilor legislative din Singureni. Ei au promis acces egal la educaţie şi sănătate, precum şi creşteri de salarii şi pensii.

Una dintre primele măsuri adoptate de social-democraţi a constant în creşterea salariului minim până la 1.250 de lei, aproximativ 277 de euro, precum şi a pensiilor.

Însă, toate aceste eforturi au fost ruinate de furia generată de adoptarea ordonanţei de urgenţă.

”Ei s-au grăbit să adopte acest decret. Ei au vrut să-şi salveze propriul spate de justiţie”, a declarat Elena Zaharia (20 de ani).

Aceasta susţine că ordonanţa de urgenţă a reprezentant o dezamăgire pentru mulţi oameni.

”Nu este normal. Politicienii primesc întotdeauna un alt tratament”, a precizat un licean din Singureni.

Însă, există în continuare oameni care susţin guvernarea social-democraţilor deşi sunt nemulţumiţi de corupţie.

”Este cel mai bun partid... deja au început să crească alocaţiile pentru copii şi pentru pensionari. În sat nu există locuri de muncă, practic suntem abandonaţi”, a explicat Ana-Maria Cătălina Enache,

Aceasta susţine că abia îşi permite să-şi cumpere medicamentele de care are nevoie, iar pensionarii au mari probleme pentru că trăiesc cu mai puţin de 100 de euro pe lună.

Totuşi, Enache recunoaşte că s-a săturat de corupţie, dar crede că protestatarii din Bucureşti sunt în sluja preşedintelui Klaus Iohannis şi încearcă să scape de PSD.

”PSD a obţinut majoritatea. Haideţi să respectăm votul”.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.