Matteo Renzi - care a doborât coaliţia de la putere după ce i-a reras sprijinul micului său partid Italia Viva - vrea ca formaţiunea sa să facă parte din viitorul Guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Renzi a fost premier aproape trei ani, până la sfârşitul lui 2016.

El l-a determinat marţi pe şeful Guvernului italian, Giuseppe Conte, care a pierdut din cauza sa majoritatea în Senat, să demisioneze.

Preşedintele italian Sergio Mattarella primeşte, începând de miercuri formaţiunile politice parlamentare la consultări, pentru a afla dacă Giuseppe Conte dispune de o susţinere suficientă pentru a rămâne la putere, la conducerea viitorului Guvern de coaliţie - al treilea din 2018 încoace.

Aceste consultări urmează să se încheie vineri.

După  întâlnirea sa cu preşedintele, Matteo Renzi a subliniat în faţa presei că această coaliţie în exerciţiu, din care face parte Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), este necesar să hotărască dacă vrea sau nu ”o dezbatere de idei” cu micul său partid.

”Nu îmi imagiinez nicio altă majoritate politică din care Italia Viva să nu facă parte”, a apreciat el. ”La finalul acestui drum, vom discuta despre cine va ocupa fotoliul de conducător”, a adăugat Matteo Renzi.

Premierul Giuseppe Conte, care nu este membrul vreunui partid, dar care este apropiat de M5S, rămâne liderul politic în care italienii au cea mai mare încredere (52%), potrivit unui sondaj publicat joi.

În acest clasament, Conte devansează cu mult figuri de prim-plan din principalele partide - Giorgia Meloni (Fratelli d'Italia, extremă dreapta, 35%), Matteo Salvini (Liga, extrema dreaptă, 31%), Silvio Berlusconi (Forza Italia, dreapta, 26%) sau Matteo Renzi (Italia Viva, centru, 10%).

Acest sondaj al Institutului Ixe a fost realizat în perioada 25-28 ianuarie, pe un eşantion de 1.000 de persoane şi are o marjă de eroare de plus/minus 3,1%.

Conte, care expediază în prezent afacerile curente, speră să obţină un nou mandat în vederea formării unui Guvern şi implementării unui plan în valoare de peste 200 de miliarde de euro menit să relanseze a treia economie din zona euro, afectată de pandemia covid-19, care a ucis peste 85.000 de oameni în ţară.

Mattarella se asigură prin aceste consultări că un nou Guvern, indiferent dacă este condus de către Conte sau altcineva, va beneficia de o majoritate parlamentară stabilă.

Teoretic nu există vreo limită de timp a acestor consultări, însă situaţia economică şi sanitară a Italiei impune un Guvern deplin operaţional.

Presa scrie căcea mai verosimilă ipoteză, în acest context, este a unui nou Guvern Conte.

O altă posibilitate ar fi ca un guvern să fie condus de către o personalitate care să provină dintr-unul dintre cele două partide din actuala coaliţie.

Alegeri legislative par pentru moment o perspectivă destul de îndepărtată.

Potrivit sondajului Ixe, 45% dintre persoanele intervievate ar prefera ca Giuseppe Conte să rămână în post, iar 26% ar vrea noi alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.