Regiunea separatistă georgiană Abhazia a respins cu fermitate sugestiile că ar putea fi anexată de Rusia, insistând asupra faptului că autonomia sa faţă de Moscova nu este în discuţie, relatează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul de externe al acestui stat nerecunoscut din Caucazul de Sud a anunţat că, deşi este "un aliat ferm al Federaţiei Ruse", statutul său autoproclamat de stat "nu este un subiect de dezbatere".

Comentariile vin la scurt timp după ce vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Kremlinului, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, a lăsat să se înţeleagă că Moscova ar putea încerca să absoarbă cele două regiuni separatiste susţinute de Rusia din Georgia vecină - Abhazia şi Osetia de Sud.

"Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară. Şi poate fi pusă în aplicare, dacă există motive întemeiate pentru aceasta”, a spus Medvedev.

Cu toate acestea, în ciuda prezenţei a mii de trupe ale Moscovei dislocate în Abhazia în urma unei serii de conflicte cu forţele guvernamentale georgiene – cel mai recent în 2008 – oficialii din capitală au spus că sugestia nu e decât un semn al „intensificării concurenţei geopolitice”.



Între timp, secretarul consiliului de securitate al Abhaziei, Serghei Shamba, a mers mai departe, subliniind că „nu există entităţi politice” în regiune care să facă presiuni pentru integrarea cu Rusia.

„Nu am primit nicio solicitare oficială de a adera la Federaţia Rusă şi încă nu identific nicio facţiune politică din Abhazia care să prevadă o astfel de dinamică a relaţiilor cu Rusia”, a continuat el.

Cu aproximativ un sfert de milion de oameni şi cu propria sa limbă distinctă, Abhazia a existat ca stat independent de facto de Georgia de la un război civil brutal care a urmat căderii Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990. Sute de mii de etnici georgieni au fost strămutaţi din regiunea, care se învecinează cu Rusia, în cadrul unei campanii a separatiştilor, care au fost susţinuţi frecvent de elemente ale forţelor armate ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.