Regina Elizabeth a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, a vorbit anul trecut despre ”afecţiunea eprofundă şi constantă” pentru Scoţia şi a evocat ”numeroasele amintiri fericite” pe care ea şi regretatul ei soţ, Prinţul Philip, le-au împărtăşit în ţară. ”Oamenii sunt cei care sfinţesc locul şi sunt puţine locuri în care acest lucru este mai adevărat decât Scoţia”, a declarat suverana anul trecut, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sicriul de stejar al Reginei Elizabeth a II-a a părăsit Castelul Balmoral, refugiul ei de vară din Scoţia, şi se îndreaptă spre Edinburgh, duminică, mii de scoţieni aşteptând pe străzi pentru a aduce un omagiu fostului monarh.


TINEREŢE

Mama reginei, numită şi ea Elisabeta, provenea dintr-o familie scoţiană, care locuia la Castelul Glamis din Angus. Ca tânără prinţesă, Elizabeth şi-a petrecut cea mai mare parte a verilor în Scoţia, fie cu părinţii ei la Castelul Balmoral, fie cu bunicii materni la Glamis.



Pe când era încă adolescentă, ea a ţinut primul discurs public la Aberdeen în 1944, când a deschisun sediu  pentru Societatea Marinarilor Britanici.

CUTII POŞTALE

La începutul domniei, în 1952, au existat obiecţii în Scoţia împotriva numelui ei, Elizabeth a II-a, deoarece Regina Elizabeth I nu a fost niciodată regina Scoţiei.

O cutie a oficiului poştal din Edinburgh care poartă însemnarea ERII a fost distrusă şi ulterior aruncată în aer.

BALMORAL

Regina Victoria şi Prinţul Albert au cumpărat Castelul Balmoral în 1852. De atunci, castelul a fost destinaţia vacanţelor de vară ale familiei regale.

După accedarea la tron, Regina Elizabeth a II-a a menţinut tradiţia familiei regale de a petrece vacanţa la Balmoral, în mijlocul Scoţiei, în fiecare vară.

Fotografiile de-a lungul deceniilor au arătat-o pe regină relaxându-se departe de fastul Londrei, uneori plimbându-se pe dealuri sau făcând picnicuri cu familia ei. Nepoata Reginei Elizabeth, Eugenie, a spus în documentarul TV din 2016: ”Bunica este cea mai fericită acolo”.

Regina a participat la Braemar Gathering, o sărbătoare a jocurilor, sportului şi dansului tradiţional scoţian, în fiecare an când a urcat pe tron, în urmă cu 70 de ani - în afară de evenimentul de la începutul acestei luni, la care a lipsit din cauza stării precare de sănătate.

”Ea a reprezentat o parte extrem de mare din viaţa acestei lumi. Toţi localnicii au poveşti despre cum au întâlnit-o pe stradă sau au văzut-o la Jocurile din Highland. A fost foarte apreciată şi respectată. Oamenii au simţit o mare afinitate pentru ea”, a declarat Andrew Bowie, membrul conservator al parlamentului pentru West Aberdeenshire, care include şi Balmoral.

INDEPENDENŢA SCOŢIEI

Deşi monarhul britanic este menit să fie neutru din punct de vedere politic, regina şi-a sugerat părerile cu privire la viitorul constituţional al ţării pe care a domnit-o.

În 1977, înainte de un vot privind înfiinţarea unei adunări la Edinburgh şi în timp ce îşi sărbătorea jubileul de argint, monarhul a ţinut un discurs subliniind modul în care a fost încoronată regina tuturor celor patru naţiuni.

”Poate că acest jubileu este un moment pentru a ne aminti de beneficiile pe care Uniunea le-a conferit”, a spus suverana britanică.

Chiar înainte de votul din 2014 privind independenţa Scoţiei, ea a fost auzită exprimându-şi dorinţa ca oamenii ”să se gândească foarte atent la viitor”.

Fostul prim-ministru David Cameron a fost auzit ulterior spunând că Regina Elizabeth a II-a a ”jubilat” de fericire când a sunat-o pentru a o informa că Scoţia a respins independenţa.

PARLAMENTUL SCOŢIEI

Regina Elizabeth a deschis oficial parlamentul scoţian format din 129 de membri în 1999, care a dat Scoţiei puterea de a percepe impozite şi de a adopta legi şi a inaugurat noua clădire în 2004.

Deşi este un susţinător al independenţei Scoţiei, premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat, după moartea reginei, că Scoţia ”a iubit-o, a respectat-o şi a admirat-o”.

Admiraţia reginei pentru Scoţia a fost rezumată într-un discurs în faţa Parlamentului Scoţiei anul trecut.

”Am mai vorbit despre afecţiunea mea profundă şi constantă pentru această ţară minunată. Oamenii sunt cei care sfinţesc locul şi sunt puţine locuri în care acest lucru este mai adevărat decât în Scoţia”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.