Forţele regimului de la Damasc au cucerit zeci de oraşe şi sate de la rebeli şi jihadişti în nord-vestul Siriei, după mai multe zile de confruntări armate violente, a anunţat duminică Observatorul Sirian al Derpturilor Imului (SOHR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De joi seara, confruntări sângeroase - mai ales în apropiere de oraşul Maaret al-Numan - s-au soldat cu 170 de morţi în ambele tabere - inclusiv 71 de membri ai forţelor loiale regimului, potrivit aceleiaşi surse.

Forţele loialiste au preluat controlul asupra a 25 de oraşe şi sate în sector, a anunţat SOHR şi se apropiau treptat de oraş, unul dintre cele mai mari în regiunea Idleb, care nu se află, în mare parte, sub controlul Damascului.

”Această înaintare este o tentativă de apropiere de Maaret al-Numan”, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

Locuitori ai oraşului l-au părăsit duminică de frica unei noi avansări a forţelor regimului lui Bashar al-Assad, potrivit unui corespondent AFP de la faţa locului.

Potrivit SOHR, peste 30.000 de persoane au părăsit zona confruntărilor în ultimele zile.

Unele persoane, ca Abu Akram, nu au putut urma valul, din cauza lipsei de transport. Potrivit acestui bărbat, tatăl al cinci copii, grupuri de salvatori locali întâmpină dificultăţi în evacuarea tuturor familiilor.

”Toată lumea munceşte la capacitate maximă, însă nu poate gestiona un număr atât de mare de persoane”, declară el AFP, după ce nu a reuşit să găsească un vehicul pentru a-şi duce familia mai la nord.

Regiunea Idleb, din care face parte provincia cu acelaşi nume şi părţi ale provinciilor vecine Alep şi Latakia, este dominată de jihadişti din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Alte grupări jihadiste şi rebele sunt prezente în regiune, în care se află totodată aproximativ trei milioane de persoane, dintre care jumătate au fost deplasate din alte părţi ale ţării recucerite de Damasc.

”NICIUN LOC SIGUR”

Regimul sirian, care deţine de-acum controlul a peste 70% din teritoriul ţării, şi-a reiterat în multe rânduri voinţa de a recuceri tot teritoriul, mai ales regiunea Idleb.

Armata siriană, susţinută de armata rusă, a desfăşurat o ofensivă de anvergură de la sfârşitul lui aprilie la sfârşitul lui august în regiune, omorând 1.000 de civili, potrivit SOHR, şi deplasând 400.000 de persoane, potrivit ONU.

Bombardamente şi lupte la sol au continuat în ultimele patru luni, în pofida unui armistiţiu anunţat la sfârşitul lui august. Peste 280 de civili şi cteva sute de combatanţi au fost ucişi de atunci.

Raidurile şi confruntările armate la sol au fost reluate şi mai intens la 16 decembrie, obligând să fugă zeci de mii de civili şi alimentând temeri cu privire la o nouă catastrofă umanitară, potrivit ONU.

ONU a îndemnat miercuri că o ”dezescaladare imediată”, avertizând cu privire la noi deplasări masive în cazul în care violenţele continuă.

”Niciun loc nu este sigur. Dacă rămânem în casele noastre sau dacă fugim vom muri oricum”, deplânge Abu Akram, defetist.

În octombrie, preşedintele sirian Bashar al-Assad a efectuat prima sa vizită la Idleb de la începutul Războiului din Siria, în 2011, unde a afirmatcă bătălia de la Idleb este cheia încheierii războiului.

Războiul din Siria, declanşat de reprimarea manifestaţiilor în favoarea democraţiei de către regimul de la Damasc, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.