Coreea de Nord a anunţat miercuri că a reluat producţia de plutoniu prin retratarea barelor uzate de combustibil nuclear, iar regimul nu are de gând să pună capăt testelor nucleare atât timp cât percepe o ameninţare continuă din partea Statelor Unite, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am retratat barele de combustibil nuclear uzate, care au fost recuperate dintr-un reactor”, a declarat Institutului de Energie Atomică din Coreea de Nord, care are jurisdicţie asupra facilităţilor nucleare de la Yongbyon.

De asemenea, reprezentanţii IEA au susţinut că nord-coreeni au produs uraniu îmbogăţit, care este necesare pentru realizarea de bombe nucleare, conform programului stabilit.

La începutul lunii iunie, analiştii americani au avertizat că specialiştii nord-coreeni se pregătesc sau au început deja retratarea barelor uzate de combustibil la complexul Yongbyon, în vederea obţinerii plutoniului.

Analiştii de la Institutul Statele Unite-Coreea, din cadrul universităţii Hopkins, au spus că nu este clar cât de mult plutoniu pentru uz militar pot produce nord-coreeni la complexul Yongbyon.

Însă, în cazul unei funcţionări la maximă capacitate, reactorul principal poate produce şase kilograme de plutoniu pe an - o cantitate suficientă pentru una sau două bombe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.