Regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, foarte apropiaţi de Donald Trump, i-au felicitat pe Joe Biden şi Kamala Harris, aleşi preşedintele şi vicepreşedinta Statelor Unite, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă SPA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimul dintre reprezentanţii monarhiilor arabe de la Golful Persic care reacţionează, regele Salman le-a transmis duminică ”cele mai bune urări de succes” şi a evocat ”relaţiile istorice deosebit de strânse între cele două ţări şi popoare prietene”, potrivit SPA.

Prinţul moştenitor a salutat ”şi mai multe progrese” în Statele Unite şi a anunţat că ”aspiră la o continuare a cooperării comune între cele două ţări prietene”.

Mohammed bin Salman este conductorul de facto al regatului şi întreţine o reaţie strânsă cu preşedintele american în exerciţiu Donald Trump şi cu ginerele şi consilierul acestuia Jared Kushner, din cauza ostilităţii lor comune faţă de Iran.

În urma unor relaţii crispate cu democratul Barack Obama, Riadul a găsit o susţinere neclintită în administraţia Trump - inclusiv în valul de proteste mondial provocat de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

O expertă ONU şi CIA au conchis că Mohammed bin Salman este implicat în asasinarea jurnalistului de la Washington Post (WP), un fost apropiat al regimului saudit înainte de a deveni criticul acestuia.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a promis în timpul campaniei că va ”reevalua” relaţiile cu Arabia Saudită şi se va ”asigura că America nu-şi reneagă valorile pentru avinde armament sau a cumpăra petrol”.

Arabia Saudită, reprezentanta monarhiilor petroliere de la Golful Persoic şi rivala regională a Iranului, nu reacţionase faţă de alegerea lui Joe Biden, în pofida faptului că vecinii săi au făcut-o.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.