Regele Charles al lll-lea a afirmat vineri, în primul discurs adresat naţiunii, că de-a lungul vieţii ei, Majestatea sa Regina, iubita sa mamă, a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru el şi pentru toată familia sa. El a anunţat că nu se va mai putea dedica proiectelor sale caritabile. ”Îmi iau angajamentul în mod solemn în faţa dumneavoastră, în timpul care mi-a rămas dat de Dumnezeu, să respect principiile constituţionale care stau la baza naţiunii noastre”, a adăugat noul suveran britanic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De-a lungul vieţii ei, Majestatea sa Regina, iubita mea mamă, a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi pentru toată familia mea”, a afirmat Charles al lll-lea.

”Pe lângă durerea pe care o simţim, noi, cei din familie şi o împărtăşim alături de dvs, cei din Regatul Unit, din toate ţările în care Regina a fost şef de stat, din Commonwealth şi întreaga lume, sentuimentul recunoştinţei pentru cei peste 70 de ani de-a lungul cărora mama mea i-a slujit pe oamenii din atâtea popoare ca regină”, a continuat el.

”În 1947, la cea de-a 21-a aniversare, a transmis că îşi va devota întreaga viaţă slujurii acestor popoare. A fost nu doar o promisiune, ci un angajament personal profund care i-a definit întreaga viaţă. A făcut sacrificii în numele datoriei şi faptul că s-a consacrat a făcut-o să nu se clintească în pofida schimbărilor, dar şi în timp de bucurie, sărbătoare, tristeţe şi pierderi”, a mai spus suveranul Marii Britanii.
 
”De-a lungul unei vieţi în care a slujit aceste popoare, am văzut că dragostea pentru tradiţie şi faptul că a acceptat progresul fără teamă, ne-a permis şi nouă să fim o mare naţiune. La fel, afecţiunea, admiraţia şi respectul pe care le-a inspirat a devenit un adevărat simbol pentru după care i-a fost recunoscută domnia”, a subliniat Regele Charles al III-lea.
”Toţi membrii familiei mele pot să mărturisească că ea avea drept calităţi căldura, umorul şi o capacitate de a vedea tot ce e mai bun în oameni. Vreau să îi aduc un omagiu amintirii mamei mele”, a continuat el.

“To my darling mama… I want to say simply this, thank you”

In his first national address King Charles III pays tribute to his mother, Queen Elizabeth II, saying “may flights of angels sing thee to thy rest”https://t.co/4wPLzn5p8a pic.twitter.com/E2nKw6muEc

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) September 9, 2022
”Atunci când regina a urcat pe tron, Marea Britanie şi întreaga lume se luptau cu privaţiunile după al Doilea Război Mondial. La vremea aceea, oamenii trăiau după reguli vechi, instaurate cu mult timp în urmă. În ultimii 70 de ani, societatea a devenit una în care se îmbină multe culturi şi credinţe, instituţiile statului s-au schimbat şi ele. Cu toate aceste schimbări şi probleme, poporul şi naţiunea au prosperat şi au înflorit. Valorile noastre au rămas şi trebuie să rămână constante. Rolul şi datoriile monarhiei au rămas şi ele, precum şi responsabilitatea suveranului faţă de Biserica Anglicană, unde credinţa mea are rădăcini atât de adânci. În această credinţă am fost educat. Pentru mine e important sentimentul datoriei faţă de ceilalţi şi respect datoriile, libertăţile şi responsabilităţile unui sistem de guvernare parlamentară. După cum a făcut şi regina cu atât devotament, şi eu îmi iau angajamentul în mod solemn în faţa dumneavoastră, în timpul care mi-a rămas dat de Dumnezeu, să respect principiile constituţionale care stau la baza naţiunii noastre”, a adăugat el.

”Oriunde v-aţi afla pe cuprinsul Regatului Unit, oricare v-ar fi pregătirea sau credinţele, mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate, respect şi dragoste, aşa cum am făcut-o întreaga viaţă. Desigur, viaţa mea se va schimba, pentru că îmi asum o nouă responsabilitate. Nu îmi va mai fi posibil să îmi dedic atât de mult din energia şi timpul meu pentru organizaţiile caritabile care îmi sunt dragi. Ştiu că această activitate importantă va continua, însă, fiind preluate de mâinile de încredere ale altora. Aceste vremuri sunt ale schimbării pentru întreaga mea familie. Cu ajutorul dragei mele soţii, recunoscându-i loialitatea de când ne-am căsătorit, în urmă cu 17 ani, ea devine regină consoartă. Ştiu că îşi va asuma responsabilităţile noului rol”, a continuat noul rege al Regatului Unit.

 
Charles al lll-lea s-a referit şi la  fiul său, William: ”Fiul meu, William, primeşte titlurile scoţiene, atât de importante pentru mine. El devine duce de Cornwall şi îşi asumă responsabilităţile ducatului de Cornwall, pe care le-am îndeplinit timp de mai bine de 5 decenii. Sunt mândru să îl numesc astăzi prinţ de Wales. Sunt atât de mândru că am purtat titlul acestei ţări pentru o parte atât de mare din viaţa mea. Alături de Katherine, noul prinţ şi noua prinţesă de Wales vor continua să inspire dezbateri naţionale, să facă din lucrurile simple elemente esenţiale şi să îşi îndeplinească datoria. Vreau să îmi exprim dragostea faţă de Harry şi Meghan, care continuă să îşi construiască vieţile în străinătate”, a continuat el.
 
Regele Charles a vorbit despre funeraliile Reginei Elizabeth a II-a.
 
”În mai puţin de o săptămână, ne vom reuni alături de întregul popor şi de comunitatea mondială să o conducem pe ultimul drum pe iubita mea mamă. Să ne amintim domnia sa şi să devenim mai puternici datoriă amintirilor pe care ni le-a oferit. În numele tuturor membrilor familiei mele, vreau să vă transmit mulţumiri sincere din întreaga inimă pentru condoleanţele şi sprijinul exprimate, care înseamnă mai mult decât pot arăta acum”, a evocat el.
 
”Dragei mele mame, acum, când îţi începi ultima mare călătorie, la finalul căreia te vei alătura dragului meu tată, vrreau să îţi spun doar atât: Mulţumesc! Îţi mulţumesc pentru dragostea, pentru devotamentul faţă de familia şi ţara noastră şi faţă de popoarele pe care le-ai servit cu atâta energie în atâţia ani. Fie care îngerii să te conducă spre odihna veşnică!”, au fost ultimele cuvinte din discursul Regelui Charles al III-lea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.