Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat atât al Australiei, cât şi al Noii Zeelande, în cadrul unor ceremonii organizate duminică în capitalele celor două state, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Noua Zeelandă, în Parlamentul din Wellington a avut loc ceremonia de proclamare a lui Charles ca monarh, preluând rolul Reginei Elizabeth a II-a, care s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 96 de ani.

Premierul Jacinda Ardern a confirmate recunoaşterea fiului reginei, ”Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, ca suveran”.

Ardern a transmis mulţimii că, în urma decesului reginei, Noua Zeelandă a intrat într-o perioadă de schimbare.

”Regele Charles... şi-a demonstrat în mod constant grija profundă pentru naţiunea noastră. Această relaţie este profund apreciată de oamenii noştri. Nu am nicio îndoială că se va  aprofunda”, a adăugat ea.


În Australia, guvernatorul general David Hurley, reprezentantul monarhului britanic în Australia, l-a proclamat pe Regele Charles al III-lea şef de stat la Parlamentul din Canberra. Proclamaţia a fost marcată de un salut cu 21 de salve de tun.

Monarhul britanic este şeful statului în Australia, precum şi în Noua Zeelandă, printre 14  tărâmuri din afara Regatului Unit, deşi rolul său este în mare parte ceremonial.

Anterior, premierul australian Anthony Albanese a declarat că o zi naţională de doliu dedicată morţii reginei va avea loc pe 22 septembrie, ziua urmând să fie declarată sărbătoare naţională legală.

Albanese a mai spus că va călători la Londra joi, va participa la înmormântarea reginei pe 19 septembrie, apoi va reveni în Australia pe 21 septembrie.

”Atunci, Ziua Naţională de Doliu şi slujba comemorativă vor fi a doua zi. Acest lucru le permite oamenilor să aducă un omagiu Reginei Elizabeth”, a declarat el pentru televiziunea ABC.

Albanese a subliniat că Australia s-a oferit să transporte 10 dintre omologii săi din Insula Pacificului şi demnitari din Noua Zeelandă în Marea Britanie pentru a participa la funeraliile reginei.

Întrebat despre modul în care australienii îl vor vedea pe noul monarh, Albanese a precizat că regele Charles va trebui să ”îşi creeze propria cale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.