Recurgerea la recunoaşterea facială de către poliţie este pusă din nou sub semnul întrebării în Statele Unite, în urma unei plângeri depuse de către o afroamericană, Porcha Woodruff, arestată în mod eronat în februarie şi eliberată în zece ore pentru infracţiune pe care nu a comis-o, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Porcha Woodruff, o locuitoare a statului Michigan (nord), a depus plângere, săptămâna trecută, cu privire la această arestare abuzivă, împotriva oraşului Detroit şi poliţistei însărcinate cu ancheta, într-un dosar de jaf armat de maşină.

Woodruff, identificată drept suspectă în urma unei căutări cu un software de recunoaştere facială, a petrecut ”aproximativ 11 ore în picioare sau aşezată pe o bancă de brton” la comisariat, în timp ce era însărcinată în opt luni, se subliniază în plângere.

Cincisprezece zile mai târziu, în martie, un tribunal a respins acuzaţiile depuse împotriva ei, din cauza lipsei de probe.

”Având în vedere erorile binecunoscute ale tehnologiilor de recunoaştere facială, care au tendinţa să se înşele, Poliţia din Detroit a încălcat drepturile reclamentei şi a eşuat să o protejeze de erori previzibile şi consecinţele acestora”, acuză avocaţii săi în plângere.

Această tehnologie a inteligenţei artificale (IA) este denunţată de ani de zile de către apărători ai drepturilor omului.

Ei denunţă faptul că algoritmii antrenaţi pe baza populaţiei majoritar albe comit mai multe erori în privinţa afroamericanilor.

În cazul lui Porcha Woodruff, poliţia a folosit imagini înregistrate de o cameră de supraveghere video dintr-o staţie de alimentare cu carburant.

”Jaf de maşină? Glumiţi? Vedeţi că sunt însărcinată în opt luni?”, le-a spus ea poliţiştilor care s-au prezentat la locuonţa sa, la 16 februarie, cu un mandat de arestare.

Însă, în pofida protestelor copiilor săi, logodnicului şi mamei sale, contactată la telefon, ea ”a fost luată, perchezţionată şi încătuşată în faţa familiei şi vecinilor”, se arată în plângere.

După ce a petrecut o zi la comisariat, ea s-a prezentat la un spital, care a constatat un ”puls slab, din cauza dezhidratării”. ”Ea a aflat (la spital) că avea contracţii din cauza stresului cauzat”.

Poliţia este acuzată în plângere de faptul că nu a ”implementat reguli adecvate pentru folosirea acestei tehnologii” şi că nu şi-a ”format angajaţii în mod adecvat”, ceea ce ”dezvăluie o indiferenţă deliberată faţă de potenţialul prejudiciu suferit de persoane identificate în m od eronat”.

În Statele Unite, din cauza unor presiuni exercitate de ONG-uri, giganţi ca Amazon, Microsoft, IBM şi Google au fost opriţi - momentan temporar - să-şi vândă poliţiei programele informatice de recunoaştere facială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.