Rebelii huthi din Yemen au eliberat luni 290 de prizonieri, după ce au anunţat că urmau să elibereze 350, inclusiv 42 de supravieţuitori ai unui atac aerian al Arabiei Saudite, luna aceasta, asupra unui centru de detenţie, a anunţat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisarul ONU pentru Yemen Martin Griffiths a salutat această iniţiativă a rebelilor yemeniţi, care face parte din acordul încheiat în decembrie 2018 în Suedia.

El a îndemnat ”toate părţile să asigure întoarcerea în deplină securitate la casele lor a deţinuţilor eliberaţi”.

”Sper ca această etapă să conducă la şi mai multe iniţiative care să faciliteze schimbul tuturor prizonierilor (...), conform acordului” din Suedia, a adăugat Griffiths .

Insurgenţii au anunţat dumincică faptul că au luat prizonieri peste 1.000 de combatanţi din cadrul forţelor proguvernamentale, într-o ofensivă de anvergură, în august, în bastionul lor de la Saada (nord), însă aceştia nu se află între deţinuţii eliberaţi luni.

În comunicatul său, CICR a salutat ”o etapă pozitivă”, care va relansa aplicarea acordului din Suedia.

Acest acord, negociat sub egida ONU, prevede un armistiţiu la Hodeida, un oraş portuar strategic situat în vestul Yemenului, un schimb de prizonieri şi măsuri de dezescaladare în jurul oraşului Taez (sud-vest).

Partea cu privire la schimbul de prizonieri nu a fost aplicată, până acum, în pofida unor reuniuni între Guvern şi rebeli şi elaborării unei liste cu numele unor mii de persoane deţinute.

Cu puţin înainte de anunţul CICR, Abdel Kader Mortaza, un reprezentant huthi, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Sanaa, că a prezentat ONU ”o iniţiativă constând în eliberaeea a 350 de prizonieri”.

CICR aminteşte că a facilitat, din aprilie în august 2019, transferul a 31 de minori deţinuţi în Arabia Saudită către Sanaa, unde s-au întors la familiile lor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.