Rebelii sirieni sprijiniţi de armata turcă au capturat oraşul Nairab din nord-vestul provinciei Idlib, au transmis marţi oficiali turci şi ai rebelilor, citează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este prima zonă recuperată de la forţele guvernamentale siriene care avansează.

Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinut de forţele aeriene ruse, încearcă să recucerească ultima mare regiune controlată de rebeli, după nouă ani de război. Aproximativ 1 milion de sirieni au fost strămutaţi de cele mai recente lupte.

Turcia a răspuns prin trimiterea a mii de trupe şi echipamente în regiunea pentru a-i sprijini pe rebeli în rezistenţa faţă de ofensivă.

„Cu ajutorul prietenilor turci, am recâştigat controlul oraşului strategic Nairab, poarta spre Saraqeb, după ce am izgonit miliţiile teroriste ruse”, a spus Yusef Hamoud, purtător de cuvânt al Armatei Naţionale, susţinută de Turcia.

Un oficial turc a spus că armata turcă a susţinut ofensiva rebelilor cu bombardamente şi echipe, iar acum rebelii eliberează oraşul aflat la 20 de kilometri sud-est de oraşul Idlib, controlat de rebeli.

Următoarea lor ţintă este să captureze oraşul strategic Saraqeb.

„Asta se va întâmpla curând. Regimul a suferit pierderi importante în luptele de noaptea trecută. În plus, multe arme şi muniţie au fost capturate”, a spus oficialul turc pentru Reuters.

El a spus că nu au existat ciocniri între forţele turce şi ruse în ofensiva de luni din Nairab şi că niciun soldat turc nu a fost ucis.

Turcia a primit deja 3,7 milioane de refugiaţi sirieni şi a transmis că nu mai poate gestiona un nou val, astfel că şi-a închis graniţele.

Observatorul Sirian, care monitorizează războiul, a spus luni că forţele pro-Damasc au preluat controlul asupra unor alte 10 oraşe din zone sudice ale Idlib în mai puţin de 24 de ore.

În războiul început în martie 2011 au fost ucise peste 400.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.