Rebelii houthi din Yemen au tras, marţi, şase rachete asupra a două nave comerciale, provocând avarii minore uneia dintre ele, a anunţat Pentagonul. Aceste atacuri se adaugă la numeroase altele care au perturbat transportul maritim mondial în ultimele săptămâni şi au avut loc la câteva ore după noi lovituri americane asupra Houthi, transmite Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Luptătorii Houthi susţinuţi de Iran au tras şase rachete balistice anti-navă din zonele controlate de Houthi în Yemen în sudul Mării Roşii şi în Golful Aden", a declarat CENTCOM, comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu, într-un comunicat.

Trei dintre rachete au vizat nava MV Star Nasia, un vrachier grec care arborează pavilionul Insulelor Marshall, potrivit CENTCOM.

"MV Star Nasia a raportat o explozie în apropierea navei care a provocat pagube materiale, dar nu a provocat răniţi”, în timp ce o a doua rachetă s-a prăbuşit în apropiere, iar o a treia a fost distrusă de un distrugător american, se mai arată în comunicat.

Celelalte trei rachete păreau să fi fost îndreptate spre MV Morning Tide, o navă britanică sub pavilion Barbados, dar toate au explodat în Marea Roşie fără a provoca pagube, a adăugat CENTCOM.

Rebelii yemeniţi Houthi au afirmat anterior că au vizat nave americane şi britanice în largul coastelor Yemenului în două atacuri separate.

"Primul (atac) a vizat nava americană Star Nasia, în timp ce celălalt a vizat nava britanică Morning Tide", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Saree, într-un comunicat.

Compania privată de securitate maritimă Ambrey anunţase iniţial un atac cu dronă, luni seară, împotriva unui cargobot britanic sub pavilion Barbados, înainte de a preciza că a fost vorba de un atac cu proiectile.

Proiectilul a fost "lansat de pe o barcă mică" şi a explodat în apropierea navei, provocând pagube minore, a precizat aceasta. Potrivit agenţiei britanice de siguranţă maritimă UKTMO, atacul asupra cargobotului britanic a avut loc la 57 de mile marine (aproximativ 105 kilometri) la vest de Hodeida, un port important de pe coasta de vest a Yemenului, controlat de rebelii houthi.

Star Nasia a fost vizat la ora 10:30 GMT la aproximativ 53 de mile marine la sud-vest de Golful Aden, a confirmat Ministerul grec al Marinei Comerciale, adăugând că nu au fost raportate răniţi în rândul echipajului filipinez aflat la bord. Corpul navei nu pare să fi fost fisurat, deşi există unele pagube materiale, a adăugat acesta. Nava era în drum din SUA spre India, iar proprietarul său este cotat la bursa americană, ceea ce ar putea explica de ce a fost asociată cu SUA, a considerat Ambrey.

Forţele americane efectuaseră, luni seară, un nou atac împotriva Houthi în Yemen, vizând două drone marine încărcate cu explozibili, a transmis CENTCOM într-un comunicat anterior.

Începând din ianuarie, Statele Unite au desfăşurat mai multe operaţiuni în Yemen şi în largul coastelor acestei ţări devastate de război, uneori împreună cu Marea Britanie, afirmând că doresc să protejeze navele de atacurile Houthi, care perturbă traficul pe această rută vitală pentru comerţul mondial.

Rebelii yemeniţi au început să atace marina comercială în noiembrie, susţinând că vizează nave de marfă legate de Israel, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, care se confruntă cu un război între Israel şi Hamas. Navele americane şi britanice au fost, de asemenea, desemnate ca "ţinte legitime" după primele lovituri împotriva poziţiilor houthi. Susţinuţi de Iran, rebelii houthi controlează o mare parte din cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, după aproape un deceniu de război împotriva guvernului yemenit.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.