Foşti ostatici din Fâşia Gaza au vorbit public pentru prima dată sâmbătă, îndemnând guvernul lui Benjamin Netanyahu să obţină eliberarea celor care sunt încă ţinuţi prizonieri în teritoriul palestinian de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ostaticii, dintre care unii au fost eliberaţi în cadrul armistiţiului de şapte zile care a expirat vineri, au vorbit într-o înregistrare video difuzată în faţa unei mulţimi de mii de persoane la un miting la Tel Aviv.

În cadrul unor scurte interviuri, patru femei au vorbit despre frica, foamea şi lipsa somnului în timpul captivităţii, după ce au fost răpite în timpul atacului fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a declanşat războiul.

Potrivit autorităţilor, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în atac, majoritatea civili, iar alte 240 au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza controlată de Hamas.

"Fiicele noastre au văzut lucruri pe care copiii de acea vârstă, sau de orice vârstă, nu ar trebui să le vadă", a declarat Danielle Aloni, în vârstă de 45 de ani, care a fost eliberată la 24 noiembrie împreună cu fiica ei de cinci ani.

"Mâncarea nu era din belşug şi, cu cât trecea mai mult timp, cu atât mai puţină era", a declarat Ditza Heiman, în vârstă de 84 de ani, care a fost eliberată marţi.

Ostaticii eliberaţi au îndemnat guvernul lui Benjamin Netanyahu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura eliberarea celorlalţi aflaţi în captivitate.

"Obligaţia morală a acestui guvern este de a-i aduce acasă imediat, fără ezitare", a declarat Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, care a fost eliberată în octombrie.

Difuzarea acestor mărturii intervine la o zi după încheierea armistiţiului de şapte zile între Israel şi Hamas, care a dus la eliberarea a 80 de ostatici israelieni în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene.

Bombardamentele israeliene au fost reluate vineri asupra Fâşiei Gaza, de unde au fost lansate rachete Hamas asupra teritoriului israelian.

"Trebuie să îl aducem înapoi pe Saşa al meu şi pe restul" prizonierilor, a declarat Elena Trupanov, o ostatică eliberată miercuri, referindu-se la fiul ei, care este în continuare ţinut ostatic.

Familiile sunt cu atât mai dornice să intensifice presiunea asupra autorităţilor pentru a-i elibera pe cei dragi după ce armata israeliană a confirmat vineri că cinci ostatici au fost ucişi.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat sâmbătă că 137 de israelieni şi străini sunt în continuare ţinuţi prizonieri în teritoriul palestinian, pe care Israelul îl supune unui "asediu total" după 16 ani de blocadă şi unde nevoile umanitare sunt imense.

Potrivit guvernului Hamas, peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu vârste sub 18 ani, au murit în atacuri israeliene de la începutul ostilităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.