Preşedintele cubanez Raul Castro, în vârstă de 84 de ani, a susţinut că viitorii lideri ai Partidului Comunist ar trebui să se retragă de la putere odată ce împlinesc 70 de ani, pentru a permite ascensiunea ierarhică a tinerilor, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, eşalonul întâi al partidului de guvernare include mai mulţi septuagenari şi octogenari, care au luptat împreună cu Fidel Castro în Revoluţia cubaneză din 1959. Există o nevoie din ce în ce mai urgentă ca liderii comunişti să-şi facă planuri de succesiune pentru a ţine partidul în viaţă după ce ei decedează.

Raul Castro a anunţat că se va retrage de la putere în cel mult doi ani, iar ţara va fi probabil condusă de un preşedinte cu un nume de familie diferit, după ce Fidel Castro a răsturnat dictatura pro-americană a lui Fulgencio Batista.

Comentariile lui Raul Castro au fost însă primite cu tăcere de către liderii comunişti.

”Atât de serioşi! Câtă tăcere este provocată de acest subiect. Nu fiţi aşa reticenţi doar pentru că nu veţi ajunge la frâiele ţării, nu puteţi să faceţi nimic în această privinţă”, a precizat Castro.

Liderul de la Havana a explicat că activiştii de partid ar trebui să-şi petreacă, în schimb, mai mult timp cu nepoţii lor.

Înainte de congresul Partidului Comunist, veteranii s-au confruntat cu nemulţumirea comuniştilor tineri legată de lentoarea implementării reformelor economice promise şi de lipsa de transparenţă.

Fidel Castro s-a retras de la putere în 2008, din cauza sănătăţii şubrezite, iar fratele său a preluat frâiele ţării, introducând limitarea mandatului prezidenţial la cinci ani. Limita nu a fost până acum testată.

Noua regulă îi va afecta pe viitorii lideri cubanezi, însă Raul Castro a promis că nu va fi vorba despre o schimbare bruscă. Limitele vor fi introduse în timp pentru următorul congres al Partidului Comunist, care va avea loc în 2021. De asemenea, preşedintele a promis că reformele vor fi confimate prin amendarea constituţiei şi organizarea unui referendum.

Raul Castro a propus ca limita de vârstă pentru a intra în comitetul central al partidului să fie fixată la 60 de ani, iar cei care vor să aibă responsabilităţi de conducere nu trebuie să depăşească vârsta de 70 de ani. Liderul de la Havana a promis că noua regulă va permite ascensiunea ierahică rapidă a tinerilor .

”Cineva care are 65 sau 70 de ani este folositor pentru activităţi importante, însă nu pentru a fi un lider important”, a precizat preşedintele.

Partidul Comunist va vota luni o nouă conducere, iar toţi analiştii aşteaptă realegerea naturală a lui Raul Castro şi a aliatului său, Jose Ramon Machado, care are 85 de ani. Noile reguli nu se vor aplica în cazul celor doi, pentru că fac deja parte din conducere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.