Sistemul antiaerian sirian a interceptat rachete israeliene la Damasc, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit presei oficiale siriene, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit postului public de televiziune Ikhbaryah TV, atacul a fost lansat de pe Platoul Golan şi din spaţiul aerian al Libanului.

Sisteme de apărare antiaeriană siriene au doborât cea mai mare parte a rachetelor înainte ca acestea să-şi atingă ţintele, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana.

Nicio victimă sau pagube nu au fost semnalate imediat.

”Apărarea noastră antiaeriană a întruntat o agresiune israeliană” la vest de Damasc, potrivit Sana, relatează AFP.

Corespondenţi AFP aflaţi în mai multe cartiere ale capitalei siriene au auzit mai multe explozii foarte puternice către ora locală 1.15 (şi ora României), iar televiziunea de stat a difuzat imagini cu explozii pe cerul negru, după activarea apărării antiaeriene.

Potrivit Sana, atacurile israeliene au vizat sectorul al-Kiswah, ţintit deja în mai multe rânduri în trecut, dar şi Marj al-Sultan şi Jisr Bagdad.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că ”nu comentăm informaţii din presa străină”.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat că mai multe rachete au fost trase asupra unor forţe guvernamentale siriene şi unor miliţii iraniene situate în apropiere de Damasc, vizând mai ales aeroportul militar Mezze.

Israelul, care consideră Iranul principala sa ameninţare în regiune, intervine cu regularitate în Siria, prin atacuri vizând ţinte iraniene şi miliţii proiraniene ca mişcarea şiită libaneză Hezbollah, care susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Cel puţin trei poziţii ale forţelor guvernamentale iraniene în apropiere de Damasc şi la vest de capitala siriană au fost luate ca ţintă, potrivit SOHR, care precizează că un incendiu a izbuncit într-una dintre aceste poziţii.

De la începutul Războiului din Siria, în 2011, Israelul a efectuat mai multe raiduri în Siria împotriva puterii de la Damasc, dar şi împotriva aliaţilor săi de neclintit, Iranul şi mişcarea libaneză Hezbollah, inamicii statului evreu.

La jumătatea lui ianuarie, Damascul a acuzat aviaţia israeliană de faptul că a comis un atac vizând aeroportul militar T4, în centrul ţării. În trecut, aceeaşi bază a fost luată drept ţintă în raiduri israeliene în mai multe rânduri.

Israelul subliniază cu regularitate că nu va lăsa Siria să devină capul de pod al Teheranului. În noiembrie, armata israeliană a revendicat o serie de atacuri aeriene vizând instalaţii militare aparţinând forţelor guvernamentale sau Forţei iraniene Al-Qods, soldate cu 23 de morţi în rândul ”combatanţilor”, inclusiv 16 străini, potrivit SOHR.

Declanşat prin reprimarea unor manifestaţii în favoarea democraţiei, Războiul din Siria a devenit tot mai complex odată cu implicarea unor puteri străine. El s-a soldat cu 380.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.