Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre a cincea misiune regulată pe ISS efectuată de SpaceX în numele NASA, dar prima care transportă un cetăţean rus. Echipa ”Crew-5” mai este formată din japonezul Koichi Wakata şi americanii Josh Cassada şi Nicole Mann. Mann este primul amerindian care a plecat în spaţiu.

Acum două săptămâni, un american a decolat spre ISS la bordul rachetei ruseşti Soyuz. Programul care presupune schimbul de astronauţi a fost menţinut în pofida tensiunilor dintre cele două ţări de la invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie. Asigurarea funcţionării ISS a devenit astfel unul dintre puţinele subiecte de cooperare dintre Statele Unite şi Rusia.

Transportarea cetăţeanului unei alte naţiuni este ”o responsabilitate uriaşă”, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat la NASA, în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul lunii septembrie.

Întrebată despre relaţia actuală cu agenţia spaţială rusă Roscomos, ea a spus: ”Din punct de vedere operaţional, am apreciat foarte mult consistenţa relaţiei, chiar şi într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere geopolitic”.

Şeful ISS de la NASA, Joel Montalbano, a lăudat ”sprijinul excelent din partea Roscosmos” pentru aceste zboruri comune.

Anna Kikina, un inginer în vârstă de 38 de ani, devine a cincea cosmonaută profesionistă rusă care a plecat în spaţiu.

”Sper că în viitorul apropiat vom avea mai multe femei în corpul cosmonauţilor”, a declarat ea pentru AFP, în august.

De asemenea, acesta este primul zbor în spaţiu al astronauţilor americani Nicole Mann şi Josh Cassada, dar al cincilea pentru japonezul Koichi Wakata. După o călătorie de aproximativ 30 de ore, nava lor va ateriza joi în staţie, care se află la aproximativ 400 km deasupra nivelului mării.

Membrii Crew-5 se vor alătura celor şapte persoane aflate deja la bord (doi ruşi, patru americani şi un italian).

Crew-5 trebuie să petreacă aproximativ cinci luni pe orbită şi să efectueze peste 200 de experimente ştiinţifice, inclusiv peste 70 la bordul laboratorului zburător.

Anna Kikina este prima rusoaică care a zburat într-o rachetă Falcon 9, proiectată de compania miliardarului Elon Musk.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.