Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că racheta balistică intercontinentală (ICBM) lansată vineri de Coreea de Nord are o rază de acţiune suficient de mare pentru a ajunge în Statele Unite, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe baza calculelor care ţin cont de traiectorie, de data aceasta racheta balistică ar fi putut avea o rază de acţiune de 15.000 km, în funcţie de greutatea focosului său şi, dacă este aşa, teritoriul SUA se afla în raza sa de acţiune”, a declarat Hamada.

”I-am comunicat (Phenianului) că nu putem tolera astfel de acţiuni”, a spus premierul japonez Fumio Kishida reporterilor din Thailanda.

Coreea de Nord a lansat în repetate rânduri rachete în ultimele luni ca răspuns la activitatea militară a SUA în jurul Peninsulei Coreene.

Phenianul este în curs de dezvoltare a unui nou tip de rachetă cu rază lungă de acţiune, respectiv Hwasong-17, care este mai mare decât ICBM-urile testate cu succes în trecut.


Experţii cred că mai multe încercări de lansare a Hwasong-17 au eşuat, iar Coreea de Nord nu a reuşit încă ducă la bun sfârşit zborul.

SUA au condamnat lansarea de vineri a Phenianului, iar Coreea de Sud a ordonat măsuri de descurajare mai puternice împotriva Coreei de Nord.

Ministrul nord-coreean de Externe Choe Son Hui a avertizat, joi, cu privire la un răspuns ”mai aspru” la orice prezenţă militară sporită a SUA.

De asemenea, Phenianul a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune în aceeaşi zi.

Lansarea a urmat întrevederii de duminică, dintre preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida în Cambodgia.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat, vineri, că Biden a fost informat şi că SUA se vor consulta cu partenerii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.