Două surori au raportat oamenilor legii că li s-a propus bani pentru a vota pentru un candidat independent la funcţia de primar în Găgăuzia, iar una dintre ele chiar a primit un plic în care se aflau 50 de euro. Poliţiştii din autonomia găgăuză au stabilit că în activitatea de corupere sunt implicaţi o femeie şi un bărbat din Comrat. Pe numele acestora au fost intentate dosare penale, informează newsmaker.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), angajaţii Direcţiei de Poliţie UTA Găgăuzia au fost sesizaţi de către o femeie din sudul ţării despre faptul că ei şi surorii acesteia i-au fost propuse mijloace financiare pentru a vota în turul II al alegerilor în favoarea unui candidat independent la funcţia de primar.

Mai mult, una dintre ele a primit de la un bărbat, reprezentantul partidului politic, un plic în care se aflau 50 de euro.

„În rezultatul documentării, poliţiştii au stabilit că în activitatea ilicită au fost implicaţi un bărbat şi o femeie din Comrat. Pe numele acestora au fost pornite procese-penale în baza art.181 prim, aln.1, din Codul Penal al Republicii Moldova”, au comunicat IGP, într-un comunicat.

Totodată, IGP a precizat că poliţiştii au mai fost sesizaţi de către o altă locuitoare a municipiului Comrat despre faptul că înaintea primului scrutin electoral al alegerilor, în luna septembrie, o femeie originară din acelaşi municipiu, se ocupa de formarea listelor cetăţenilor domiciliaţi în municipiul Comrat, cărora le propunea să voteze în favoarea aceluiaşi candidat.

Potrivit IGP, femeia le promite în schimb oamenilor produse alimentare şi că le va elibera tichete cu care ulterior cetăţenii puteau primi produsele date la sediul candidatului.

Conform sursei citate, coruperea alegătorilor se pedepseşte cu amendă în mărime de la 37 500 lei la 57 500 lei moldoveneşti sau cu închisoare de la un an la 5 ani, aplicată persoanei fizice.

Pe parcursul perioadei campaniei electorale pentru primul tur al alegerilor locale, s-au înregistrat încercări de corupere a alegătorilor din nordul ţării. IGP a semnalat mai multe cazuri când cetăţenii au predat benevol banii primiţi pentru a vota un partid politic în cadrul scrutinului.

La 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. În primul tur de scrutin, moldovenii şi-au ales primarii în 617 de localităţi din ţară. În cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 19 noiembrie, vor fi aleşi edili în 273 de sate şi oraşe.



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.