Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a contestat marţi dimineaţă rezultarele alegerilor prezidenţiale la Curtea Constituţională. În sesizarea depusă, prezidenţiabila susţine că ”alegerile nu au fost libere şi corecte”, scrie deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maia Sandu a depus sesizarea chiar în ziua în care magistraţii constituţionali urmau să ia o decizie cu privire la validarea scrutinului prezidenţial, în care a fost declarat câştigător socialistul Igor Dodon.

”Curtea Constituţională a decis să organizeze şedinţa de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale în lipsa mea. Chair dacă noi am cerut amânarea şedinţei doar cu o zi, curtea s-a grăbit să stabilească şedinţa pentru azi”, a scris liderul PAS pe pagina de Facebook.

De asemenea, prezidenţiabila proeuropeană a precizat că reprezentanţii CEC au refuzat să examineze contestaţiile depuse de către PAS.

”Instanţa a stabilit că nu sunt de competenţa ei. Astăzi vom vedea cum califică Curtea aceste încălcări şi derapaje din partea instituţiilor statului. Vom avea un tablou complet a ceea ce înseamnă astăzi statul în Republica Moldova”, a completat Maia Sandu. 

Preşedinta PAS explică că a depus sesizarea pentru că ”alegerile nu au fost libere şi corecte”.

”Statul - sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi - a fost surd şi mut la ilegalităţile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalităţi [...] În cazul obstrucţionării votolui cetăţenilro din diasporă, reprezentanţii statului şi-au demostrat talentul de manipulare a legii, astfel încât să nu admită majorarea numărului buletinelor de vot, iar mai târziu să dea vina pe cetăţeni că nu s-au organizat mai bine pentru a vota”, a scris Maia Sandu.

De asemenea, prezidenţiabila a condamnat implicarea liderilor bisericeşti în campanie, fiind vorba de o încălcare gravă a legii care a fost trecută cu vederea de autorităţile din Republica Moldova.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat la începutul şedinţei că nu au fost depuse până astăzi contestaţii din partea candidatei Maia Sandu.

Curtea Constituţională examinează cererea de validarea a mandatului de preşedinte al Republicii Moldova pentru Igor Dodon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.