Socialistul Igor Dodon a solicitat miercuri după-amiază deschiderea unui număr suplimentar de 159 de secţii de vot pe teritoriul Rusiei pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Însă, Comisia Electorală Centrală (CEC) a reacţionat imediat, precizând că nu pot fi deschise secţii de vot suplimentare peste hotare înainte de 13 noiembrie, transmite deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii socialişti au precizat că aproximativ 800.000 de cetăţeni moldoveni locuiesc pe teritoriul rus, chiar dacă datele executivului susţin că numărul real este de 477.000 de moldoveni în Rusia.

”Am înregistrat un demers repetat din partea candidatului la alegerile prezidenţiale, domnul Igor Dodon, cu solicitarea de a deschide mai multe secţii de votare peste hotare, în special în Federaţia Rusă. Anume 159 de secţii de vot, reieşind din numărul foarte mare de cetăţeni aflaţi în Federaţia Rusă”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.

De asemenea, socialistul a explicat că au existat mai multe impedimente în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, după ce în ultima săptămână au fost schimbate două secţii de vot din Sankt Petesburg.

În prezent opt secţii de vot există pentru cetăţenii moldoveni din Rusia. Însă, doar 4568 de persoane au votat pe teritoriul rus în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova,

Comisia Electorală Centrală a răspuns că nu pot fi deschise noi secţii de vot peste hotare pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sârbu, a declarat că al doilea tur trebuie să fie organizat în aceleaşi condiţii ca şi primul tur al alegerilor. De asemenea, aceasta a atras atenţia că în secţiile de vot peste hotare nu au fost epuizate buletinele de vot trimise pentru primul tur, ceea ce indică că puţini moldoveni au ales să voteze pe teritoriul Federaţiei Ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.