Comisia Electorală Centrală a anunţat luni după-amiază că socialistul Igor Dodon a obţinut peste 91% din voturi la alegerile prezidenţiale din Găgăuzia. În acest sens, prezidenţiabilul socialist a primit aproximativ 47.800 de voturi doar din Găgăuzia, informează deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, în aceeaşi regiune s-a situat pe locul doi Dumitru Ciubaşenco. Acesta a primit 3.300 de voturi, adică 6% din totalul voturilor exprimate în Găgăuzia. Maia Sandu a primit în schimb doar 600 de voturi.

Valeriu Ghileţchi a acumulat 0,54%, Mihai Ghimpu — 0,18%, Silvia Radu — 0,13%, Iurie Leancă – 0,2%, Maia Laguta — 0,08%, Ana Guţu — 0,03%.

În Găgăuzia, prezenţa la vot a ajuns la 42% din cei 128.600 de cetăţeni cu drept de vot.

Alegătorii moldoveni se vor prezenta peste două săptămâni la turul al doilea al scutinului prezidenţial, în care se va confrunta pro-europeana Maia Sandu cu socialistul pro-rus Igor Dodon.

Igor Dodon a obţinut 48,26% din voturile exprimate, iar rivala sa pro-europeană a obţinut 38,42% - primii doi clasaţi dintre cei nouă candidaţi înscrişi în cursa prezidenţială.

Moldovenii au păreri împărţite între o apropiere de Europa şi o reluare a relaţiilor cu Rusia.

Igor Dodon se pronunţă pentru relaţii mai apropiate cu Moscova şi s-a angajat să "restabilească relaţii ample de prietenie cu Rusia".

Anterior, Dodon a fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi a exploatat nemulţumirea populaţiei faţă de guvernele pro-europene, care au ajuns la putere după protestele din 2009.

Sandu este o fostă economistă de la Banca Mondială (BM) şi o reprezentantă de seamă a mişcării pro-europene. Acesta a promis o luptă dură împotriva corupţiei endemice şi a oligarhilor. Ea a fost lăudată pentru reformele pe care le-a implementat ca ministru al Educaţiei.

Atât Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, cât şi Rusia încearcă să devină mai influente în Republica Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.