Germania l-a acuzat, duminică, pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să semene dezbinarea prin scurgerea de informaţii despre o discuţie confidenţială a armatei germane despre războiul din Ucraina, într-un moment în care Berlinul se află sub presiune pentru a furniza Kievului racheta Taurus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O înregistrare de 38 de minute a discuţiilor a fost postată online, vineri seară târziu, pe reţelele de socializare ruseşti, participanţii discutând despre posibila utilizare a rachetelor Taurus fabricate în Germania şi despre impactul potenţial al acestora.

Discuţiile au vizat, de asemenea, utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune furnizate Kievului de Franţa şi Marea Britanie.

"Este vorba despre folosirea acestei înregistrări pentru a ne destabiliza şi a ne nelinişti", a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, adăugând că speră că ”Putin nu va reuşi".

"Face parte dintr-un război informaţional pe care Putin îl duce", a adăugat el.

Pistorius a declarat că nu are cunoştinţă de alte scurgeri de informaţii la nivelul armatei.

El a adăugat că va aştepta rezultatul unei anchete militare în acest caz pentru a decide ce consecinţele.

Kievul cere de mult timp ca Germania să îi furnizeze rachete Taurus, care pot atinge ţinte aflate la o distanţă de până la 500 de kilometri (aproximativ 300 de mile).

Cancelarul Olaf Scholz a refuzat până acum să trimită rachetele, temându-se că acest lucru ar putea duce la o escaladare a conflictului cu o Rusie înarmată nuclear.

Achiziţionarea rachetelor germane Taurus ar reprezenta un impuls masiv pentru Ucraina, în timp ce Kievul se luptă să respingă invazia Rusiei.

Franţa şi Marea Britanie au furnizat Kievului rachete SCALP sau Storm Shadow, ambele având o rază de acţiune de aproximativ 250 de kilometri, dar Scholz a declarat că Germania nu poate să egaleze demersurile britanice şi franceze în ceea ce priveşte trimiterea de rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina.

"Aceasta este o armă cu rază de acţiune foarte lungă, iar ceea ce fac britanicii şi francezii în ceea ce priveşte ţintirea şi sprijinirea ţintirii nu poate fi făcut în Germania", a declarat Scholz, fără a preciza exact la ce se referea.

Marea Britanie a negat că ar fi avut vreo implicare directă în operarea rachetelor.

"Utilizarea de către Ucraina a rachetelor Storm Shadow şi procesele de ţintire sunt treaba Forţelor Armate ale Ucrainei", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării (MoD).

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.