Vladimir Putin a dat asigurări marţi că ştia ”de la început” că ancheta procurorului special Robert Mueller avea să-l exonereze pe Donald Trump de acuzaţii de complicitate cu Moscova în alegerile prezidenţiale americane din 2016, pe care le-a catalogat drept un ”delir total”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am spus de la început că Comisia Mueller nu avea să găsească nimic, nimeni nu o ştia mai bine ca noi”, a declarat preşedintele rus la un forum consacrat Arcticii, la Sankt Petersburg.

Aceasta este prima sa reacţie faţă de raportul Mueller - care a conchis, potrivit Departamentului american al Justiţiei, că Moscova a vrut să influenţeze votul, dar că nu a găsit probe care să arate că a existat o înţelegere în acest sens între Trump şi Kremlin.

LAVROV: RUSIA NU AMENINŢĂ PE NIMENI LA ARCTICA

Pe de altă parte, Rusia ”nu ameninţăr pe nimeni la Arctica”, unde îşi consolidează prezenţa militară, şi nu face decât să-şi asigure securitatea, a dat asigurări şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov la acest eveniment, relatează Reuters.

”Noi nu facem altceva decât să ne apărăm securitatea ţării. Noi nu ameninţăm pe nimeni. Ne vom păstra capacităţile de apărarea ţinând cont de situaţia din jurul ţării noastre”, a declarat Lavrov la Forumul Internaţional cu privire la situaţia din Arctica, la Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei.

Ministrul rus de Externe răspundea astfel, în cursul unei mese rotunde, unei întrebări cu privire la acuzaţii referitoare la o ”militarizare” a Arcticii, formulate adesea de Occident împotriva Rusiei.

”Poziţia noastră cu privire la Arctica presupune o largă cooperare”, a apreciat Lavrov.

”Noi suntem în favoarea dezvoltării unei colaborări, inclusiv cu privire la problema Pasajului de Nord-Est”, o cale maritimă de-a lungul coastelor Siberiei, care a devenit mai accesibilă din cauza topirii gheţarilor.

”Noi nu vedem vreun subiect care merită să atragă atenţia NATO”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Forumul Internaţional cu privire la situaţia din Arctica are loc marţi şi miercuri la Sankt Petersburg.

În marja formului, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu premierii norvegian Erna Solberg şi suedez Stefan Lovfen şi preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Rusia speră să devină prima putere economică şi militară la Arctica, profitând de încălzirea globală şi de topirea gheţarilor, care ar urma să deschidă noi rute comerciale în Marele Nord.

Deschiderea Pasajului de Nord-Est, care leagă Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific, ar simplica, astfel, pentru Rusia, livrarea de hidrocarburi către Asia de Sud-Est.

Moscova şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, redeschizând mai multe baze militare pe care le-a abandonat la căderea URSS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.