Rusia va începe să mute arme nucleare tactice în Belarus în iulie - luna când este programat la Vilnius şi summitul NATO, potrivit unui transcript al Kremlinului, ce redă începutul discuţiilor pe care Vladimir Putin le-a avut vineri, la Soci, cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După cum ştiţi, la 7-8 iulie vom finaliza pregătirea instalaţiilor relevante şi vom începe imediat activităţile legate de desfăşurarea armelor pe teritoriul dumneavoastră. Aşadar, totul este conform planului, totul este stabilit”, i-a spus Vladimir Putin lui Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a primit la reşedinţa de la Soci, pe malul Mării Negre.

Preşedintele Belarusului, care recent s-a confruntat cu probleme de sănătate, a venit la Soci într-o ţinută informală, în cămaşă cu mânecă scurtă, şi nu părea să mai aibă la mână bandajul cu care a fost văzut luna trecută.

Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Rusia a instruit trupe belaruse în ceea ce priveşte „depozitarea şi utilizarea muniţiilor speciale tactice” pentru rachetele cu rază scurtă de acţiune Iskander ca parte a iniţiativei.

Putin a anunţat în martie că va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, fiind pentru prima dată după prăbuşirea Uniunii Sovietice când Moscova face o astfel de mişcare, intensificându-şi confruntarea cu SUA şi aliaţii din NATO, care au trimis Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse.

În plus, summitul anual al NATO este prevăzut să aibă loc în perioada 11-13 iulie la Vilnius, în Lituania, ţară care se învecinează cu Belarusul.

Rusia a sugerat în repetate rânduri că ar putea folosi arme nucleare în condiţiile în care războiul său din Ucraina eşuează, atrăgând-şi critici din partea SUA şi a Europei, dar şi a unor ţări precum China şi India, care au fost în general percepute ca fiind mai degrabă de partea Rusiei în acest conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.