Rusia va începe să mute arme nucleare tactice în Belarus în iulie - luna când este programat la Vilnius şi summitul NATO, potrivit unui transcript al Kremlinului, ce redă începutul discuţiilor pe care Vladimir Putin le-a avut vineri, la Soci, cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După cum ştiţi, la 7-8 iulie vom finaliza pregătirea instalaţiilor relevante şi vom începe imediat activităţile legate de desfăşurarea armelor pe teritoriul dumneavoastră. Aşadar, totul este conform planului, totul este stabilit”, i-a spus Vladimir Putin lui Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a primit la reşedinţa de la Soci, pe malul Mării Negre.

Preşedintele Belarusului, care recent s-a confruntat cu probleme de sănătate, a venit la Soci într-o ţinută informală, în cămaşă cu mânecă scurtă, şi nu părea să mai aibă la mână bandajul cu care a fost văzut luna trecută.

Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Rusia a instruit trupe belaruse în ceea ce priveşte „depozitarea şi utilizarea muniţiilor speciale tactice” pentru rachetele cu rază scurtă de acţiune Iskander ca parte a iniţiativei.

Putin a anunţat în martie că va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, fiind pentru prima dată după prăbuşirea Uniunii Sovietice când Moscova face o astfel de mişcare, intensificându-şi confruntarea cu SUA şi aliaţii din NATO, care au trimis Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse.

În plus, summitul anual al NATO este prevăzut să aibă loc în perioada 11-13 iulie la Vilnius, în Lituania, ţară care se învecinează cu Belarusul.

Rusia a sugerat în repetate rânduri că ar putea folosi arme nucleare în condiţiile în care războiul său din Ucraina eşuează, atrăgând-şi critici din partea SUA şi a Europei, dar şi a unor ţări precum China şi India, care au fost în general percepute ca fiind mai degrabă de partea Rusiei în acest conflict.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.