Preşedintele rus Vladimir Putin salută joi o evoluţie ”pozitivă” a relaţiilor cu Teheranul, într-o întâlnire cu omologul său iranian, în marja unui summit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS), şi anunţă că va face totul ca Iranul să adere la acest grup, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe plan bilateral, cooperarea noastră se dezvoltă în mod pozitiv”, declară Putin într-o întâlnire cu omologul său iranian Ebrahim Raisi, la Samarkand, în Uzbekistan, unde are loc joi vineri un summit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai..

”Facem totul ca Iranul să devină un membru cu drepturi depline al OCS”, anunţă el.

”Poziţiile noastre sunt apropiate sau identice în numeroase probleme”, subliniază liderul de la Kremlin.

Iranul, un observator la această alianţă regională începând din 2005, a obţinut aderarea la ultimul summit OCS, în 2021, la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, şi speră să-şi finalizeze aderarea la summitul de la Samarkand.

Din această organizaţie, înfiinţată în 2001, fac parte Rusia, China, India, Pakistanul şi patru ţări din Asia Centrală - Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

Ea este considerată o contrapondere a unor instituţii internaţionale, în contextul unor tensiuni între Statele Unite şi Uniunea Euripeană (UE), pe de o parte, şi China şi Rusia, de cealaltă parte.

Iranul a aşteptat peste zece ani să obţină aderarea la OCS, deoarece mai multe ţări membre nu voiau ca din organizaţie să facă parte o ţară sanţcionată de către Statele Unite şi ONU din cauza programului său nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.