Vladimir Putin a pledat joi pentru stabilitate în Balcani, în opinia sa ameninţată de Occident, într-o vizită triumfală în Serbia, principalul său aliat în regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evocând Kosovo, el a spus că, pentru ”a ajunge la stabilitate în regiune”, trebuie ”să se găsească compromisuri” şi ”să fie respectate”.

Cu privire la această problemă, sensibilă în continuare la 20 de ani de la războiul între forţe sârbe şi rebeli separatişti kosovari albanezi din 1998-1999, soldat cu peste 13.000 de morţi, Moscova este principala susţinătoare a Belgardului, care nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie de sud.

Votul de veto ferm rus închide uşa Kosovo la ONU.

Preşedintele sârb Aleksandr Vucici şi-a exprimat intenţia de a ajunge la un acord final de normalizare a relaţiilor cu Priştina.

”Din cauza greutăţii sale în Consiliul de Securitate al ONU, este clar că nu va exista o soluţie fără Rusia”, a avertizat Aleksandr Vucici, în contextul în care negocieri sub egida Uniunii Europene (UE) se află într-un punct mort de luni de zile.

”Rusia, la fel ca Serbia, are interesul ca situaia în Balcani să rămână stabilă şi nu periculoasă”, a insistat Vladimir Putin care le-a reproşat occidentalilot, în presa sârbă, miercuri, că ameninţă această stabilitate prin faptul că vor să-şi impună dominaţia.

CĂNI, MIG-URI ŞI UN CĂŢEL

Vladimir Putin a avut parte, fără ca acest lucru să constituie o surpriză, de o primire triumfală în Serbia, unde faţa sa a fost imprimată pe tricouri, căni şi pe pereţi în oraşe.

Pentru a-i sărbători venirea, trei MiG-29 i-au escorat avionul, clopotele bisericilor au fost trase şi au fost trase salve de tunuri de ceremonie. Vucici i-a oferit un pui de câine ciobănesc.

Zeci de mii de sârbi - peste 120.000 potrivit poliţiei - au defilat cu steaguri în onoarea ”dragului preşedinte Putin”, ”dragul (lor) prieten”, după care l-au aclamat pe treptele monumetalei Biserici Sf. Sava, a cărei renovare a fost finanţată în parte de gigantul gazifer Gazprom. ”Vă mulţumesc pentru prietenie”, le-a spus în rusă şi în sârbă Vladimir Putin.

În afară de legăturile istorice, religioase şi culturale cu ”marele (lor) frate slav ortodox”, sârbii îi sunt recunoscători pentru susţinere în privinţa Kosovo.

”UE SE DESCOMPUNE”

În pofida faptului că aspiră să adere la Uniunea Europeană (UE), Belgradul refuză să se asocieze sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei după anexarea Crimeei.

Vladimir Putin este ”salvarea Serbiei. Uniunea Europeană se descompune, când vom intra noi ea nu va mai exista”, comentează în faţa Sf. Sava Mitar Pekic, în vârstă de 66 de ani, un general în retragere.

Jelena Bogicevic, o pensionară ”un pic mai în vârstă ca Putin”, a venit să se ”roage pentru ca el să ne ajute să salvăm Kosovo”.

Căldura primirii belgrădenilor nu estompează însă înfrângerile suferite de Rusia în Balcani.

Moscova nu a putut să împiedice Muntenegrul să adere la NATO în 2017, un drum pe care a pornit acum Macedonia.

În cazul succesului Skipje, toate ţările de la frontiera cu Serbia vor fi în sfera NATO, cu excepţia Bosniei. 

Într-o întâlnire privată, reprezentantul sârb în cadrul preşedinţiei colegiale bosniace Milorad Dodik i-a dat asigurări lui Vladimir Putin că va continua să se opună oricărei apropieri a ţări sale de NATO.

GAZELE NATURALE, SECTOR-CHEIE

Relaţia ruso-sârbă ”este mai degrabă emoţională decât raţională”, relevă, la Belgrad, un analist economic sârb, Biljana Stepanovic.

Potrivit unui studiu din decembrie 2017 al Guvernului sârb, un sfert din locuitori (24%) desemnează Rusia drept principalul donator al ţării lor, o proporţie identică afirmând că este UE.

Or 75% din donaţii vin de la UE sau state membre, iar Rusia figurează în primii nouă în clasament.

La fel, peste 70% din investiţiile străine în prioada 2010-2017 provin din UE, faţă de aproximativ 10% din Rusia, potrivit unor statistici de la Banca Naţională sârbă.

”Rusia este unul dintre cei mai mari investitori în economia sârbă, poate cel mai mare investitor”, a declarat cu toate acestea Putin, amintind că ”energia este domeniul-cheie al cooperării” între cele două ţări.

Serbia importă din Rusia două treimi din gazele naturale şi ţiţeiul său. Iar potrivit lui Vladimir Putin, aceste livrări ar putea creşte în anii următori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.