Puţin peste 5% dintre spanioli au dezvoltat anticorpi la Covid-19, astfel că imunitatea colectivă este departe de a fi atinsă, arată primele date ale unui studiu efectuat la nivel naţional, citat de TVE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 2,3 milioane de oameni s-au vindecat de această boală şi au anticorpi, relevă studiul comandat de Ministerului Sănătăţii.

Rezultatele parţiale, anunţate miercuri seară, reflectă o mare diferenţă din punct de vedere geografic. În zonele unde a fost înregistrată cea mai mare rată de răspândire cifrele sunt de cinci ori mai mari faţă de zonele cu cea mai mică răspândire a bolii.

Ceuta, Murcia, Melilla, Asturias şi Canarias prezintă o incidenţă mai mică de 2%, iar în comunităţile Castilla-La Mancha şi Madrid aceasta depăşeşte 10%. Cele mai multe persoane cu anticorpi la Covid-19 se află în provinciile Soria (14,2%), Cuenca (13,5%), Segovia (12,6%), Albacete (11,6%), Madrid (11,3%) şi Ciudad Real (11,1%).

Rezultatele sunt foarte diferite de cele prezentate la finalul lunii martie într-un studiu al Imperial College London, care arăta că 7 milioane de spanioli au fost infectaţi cu noul coronavirus. Potrivit primelor date ale noului studiu, în Spania au fost puţin mai mult de 2,3 milioane de persoane care s-au vindecat de boală, iar o treime dintre ele, 750.000, se află în comunitatea Madrid şi 400.000, în provincia Barcelona.

În plus, studiul arată diferenţa foarte mare între numărul de cazuri înregistrate oficial şi cel real. În aceeaşi situaţie se pot afla toate ţările care au fost afectate de pandemie.

Până joi au fost confirmate, prin teste PCR, 228.691 cazuri. Din acest total, înregistrat de la începutul epidemiei în Spania, 140.823 oameni au fost declaraţi vindecaţi.

Imunitatea colectivă sau de grup este încă departe de a fi atinsă. Bariera imunologică ce împiedică circularea virusului se obţine când un procent ridicat de persoane dezvoltă anticorpi. Epidemiologii calculează că ar fi nevoie pentru asta de 60% - 70% din populaţie.

Rata de 5% demonstrează, potrivit autorităţilor sanitare, importanţa menţinerii şi respectării măsurilor în perioada de relaxare.

Rezultatele obţinute ajută şi la recalcularea mortalităţii. În prezent, cu 27.104 decese şi cele aproximativ 230.000 de cazuri înregistrate oficial, rata este de 11,9%. După noile calcule, rata mortalităţii se situează undeva în jur de 1%.

Studiul a început pe 27 aprilie şi are ca scop estimarea gradului de imunizare a populaţiei spaniole faţă de Covid-19. Primele rezultate au fost obţinute din probele prelevate de la mai mult de 60.900 de persoane. O parte dintre analize au fost făcute în laborator, iar alta prin teste rapide. Studiul va dura 8 săptămâni, în trei etape, la interval de 21 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.