Liderul rus Vladimir Putin nu va participa la summitul BRICS din Africa de Sud, care are loc în august, decizia fiind luată „de comun acord”, a anunţat miercuri Preşedinţia Africii de Sud, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia va fi reprezentată de ministrul său de externe Serghei Lavrov, a precizat Preşedinţia într-un comunicat.

În schimb, liderii Braziliei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud - celelalte ţări din BRICS - vor participa la summit, a spus Preşedinţia sud-africană.

Anunţul vine în condiţiile în care Africa de Sud, gazda reuniunii, s-a confruntat cu o dilemă, deoarece, în calitate de membru al Curţii Penale Internaţionale (CPI), teoretic ar fi fost obligată să-l aresteze pe Putin pentru presupuse crime de război, dacă liderul de la Kremlin ar fi participat la summit.

CPI a emis în martie un mandat de arestare pentru Putin, pe care îl acuză de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni.

Marţi, preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a cerut permisiunea CPI să nu-l aresteze pe Putin, deoarece acest lucru ar echivala cu o declaraţie de război, potrivit unui comunicat al instanţei locale. Miercuri, Rusia a precizat că nu a spus Africii de Sud că arestarea preşedintelui Vladimir Putin pe baza unui mandat al CPI ar însemna „război”.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.